De rechtbank komt donderdag bij de opening van de zitting met een toelichting, meldt de NOS. De raadslieden van Nabil B. bleven om veiligheidsredenen ook al anoniem tijdens de verhoren van de kroongetuige bij de rechter-commissaris.

De anonimiteit is het gevolg van de moord op advocaat Derk Wiersum die Nabil B. bijstond. Wiersum werd in september doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam. De tweede advocaat van B. trok zich in december terug.

De advocaat van Taghi, Inez Weski, maakte eerder bezwaar tegen het volledig anoniem blijven van de advocaten. Ze wilde kunnen controleren of de kroongetuige uit eigen wetenschap zou verklaren, of mogelijk ruggespraak hield. Ook stelde ze dat het anoniem houden van advocaten wettelijk niet mag.

Proces

Het Marengo-proces draait om de criminele organisatie rond Ridouan Taghi. Die wordt in verband gebracht met vijf liquidaties en meerdere pogingen daartoe. De inleidende zittingen in het liquidatieproces zijn donderdag, vrijdag en volgende week vrijdag.

Woensdag vindt de tweede inleidende zitting over de moord op Wiersum plaats. Tijdens deze zitting staat de tweede verdachte Anouar Taghi, de neef van Ridouan Taghi, terecht. De eerste inleidende zitting vond in januari plaats. Toen verscheen Giërmo B. (36) voor de rechter.

Condoleance Derk Wiersum breed 2

Deel van Dossier

Derk Wiersum

Dossier Derk Wiersum op de website van het Advocatenblad

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie