T., een neef van Ridouan Taghi die terecht staat in het Marengo-proces, wordt verdacht van het medeplegen van de moord op Wiersum. Woensdag vond de eerste inleidende zitting tegen deze verdachte plaats. Volgens advocaat Seebregts heeft een getuige verklaard dat Wiersum de ochtend van de moord (18 september) ‘een woordenwisseling had met een donkere man’. De advocaat zou vervolgens ‘uit de auto zijn gestapt, de confrontatie hebben opgezocht en daarna zijn neergeschoten door deze donkere man’.

Seebregts denkt dat de donkere man Wiersum bedreigde of intimideerde, waarna Wiersum achter hem aanliep. Seebregts stelt dat dit duidt op iets anders dan een vooropgezet plan. ‘De getuigenis lijkt er eerder op te wijzen dat Wiersum in een opwelling werd gedood.’ Ook het feit dat de gebruikte Opel Combo en de Volkswagen Transporter niet meteen in brand zijn gestoken na de moord duidt er volgens Seebregts op dat er geen plan was. ‘Dat is gebruikelijk na een liquidatie.’

Onderzoek

Het OM is ervan overtuigd dat T. medeplichtig is aan de moord. Hij zou een aansturende en coördinerende rol hebben gehad in het voorbereiden van de moord. T. werd volgens het OM in een ander onderzoek in Utrecht afgeluisterd in zijn huis. Na een uitzending van Opsporing Verzocht over de moord op Wiersum zei hij dat hij ‘een tijdje uit de lucht zou gaan’ en de ‘zaken zou overdragen aan zijn broer’. Kort na de moord vertrok hij naar Marokko, aldus het OM.

De recherche gaat ervan uit dat T. een groep leidde die gestolen auto’s hield in een loods in Utrecht. Daar zouden ze klaar worden gemaakt voor liquidaties. Volgens het OM komen de voor de moord gebruikte auto’s uit deze loods.

Opheffen voorarrest

De verdachte ontkent betrokkenheid. Hij nam, gekleed in driedelig pak, tijdens de zitting woensdag uitgebreid het woord. In een ‘door hem zelf geschreven pleitnota’ ging T. in op de verdenkingen en hekelde hij de manier van aanhouding door de politie. Zo zou hij zijn gefolterd en mishandeld. ‘Dat is verboden,’ aldus de verdachte die daarbij uitgebreid verwees naar internationale en nationale wetgeving en uitspraken. Ook zouden er allerlei misstanden plaatsvinden in de PI in Grave waar hij in voorarrest zit.

Volgens de tweede advocaat van T., Daniëlle Troost (kantoorgenoot van Seebregts), bevat het dossier geen enkele aanwijzing dat cliënt had moeten weten waarvoor de voertuigen uit de loods gebruikt zouden worden. T. is eerder in Duitsland veroordeeld voor onder meer een plofkraak. Troost: ‘Dat onze cliënt lid zou zijn geweest van ‘de Audi-bende’ die gestolen auto’s regelde voor onder meer plofkraken, wil niet zeggen dat hij auto’s zou hebben geleverd voor de moord op Derk Wiersum.’

De advocaten willen dan ook dat de rechtbank het voorarrest van Anouar T. opheft. De rechtbank Amsterdam wees dit verzoek woensdagmiddag af.

Verdachten

Tijdens de zitting woensdag stond alleen Anouar T. terecht. Tijdens een eerdere inleidende zitting half januari stond Giërmo B. (36) terecht. Ook hij wordt vervolgd voor het medeplegen van moord. Wanneer de volgende zittingen plaatsvinden is nog niet bekend. Ook de eerste inleidende zitting voor de derde verdachte is nog niet gepland.

Wiersum werd 18 september bij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert op straat doodgeschoten. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in het Marengo-proces.

Condoleance Derk Wiersum breed 2

Verdachte moord Wiersum vraagt om andere rechtbank

Anouar T. (26), een van de drie verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum, wil dat een andere rechtbank zijn zaak behandelt.

Condoleance Derk Wiersum breed 2

Deel van Dossier

Derk Wiersum

Dossier Derk Wiersum op de website van het Advocatenblad

Derk Wiersum
FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie