Dat zei Seebregts in de zaak in de zwaarbeveiligde bunker van de rechtbank in Amsterdam Osdorp. Woensdagmiddag vindt de tweede inleidende zitting over de moord op Wiersum plaats. Tijdens deze zitting staat alleen Anouar T., een neef van Ridouan Taghi, terecht. Anouar T. wordt verdacht van het medeplegen van de moord op advocaat Wiersum. Tijdens de eerste inleidende zitting half januari stond Giërmo B. (36) terecht. Ook hij wordt vervolgd voor het medeplegen van moord.

De Amsterdamse rechtbank en gerechtshof brachten op de dag van de moord op Wiersum op 18 september een persbericht uit waarin zij stelden ‘diep geschokt’ te zijn door de moord op Wiersum. Diezelfde dag vond een bijeenkomst plaats op de rechtbank Amsterdam. Volgens Seebregts is de rechtbank te dicht bij de zaak betrokken.

Geschoktheid

Het Openbaar Ministerie stelt dat er sprake was van landelijke geschoktheid. ‘Het wordt breder gevoeld. Dat is geen reden om een andere rechtbank aan te wijzen. Wiersum was landelijk actief.’

De rechtbank wees het verzoek woensdagmiddag af. De rechter liet weten dat over deze vraag al is nagedacht ‘voordat deze rechtbankcombinatie werd gemaakt’. ‘Alle leden van alle rechtbanken zijn diep geschokt door de moord. Wiersum nam bij de rechtbank Amsterdam geen meer bijzondere rol in dan andere advocaten.’

Proces

Derk Wiersum was de advocaat van de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, Nabil B. In het Marengo-proces staan zeventien verdachten terecht voor het plegen van meerdere moorden en pogingen daartoe. Ridouan Taghi zou de opdrachtgever zijn.

Condoleance Derk Wiersum breed 2

Deel van Dossier

Derk Wiersum

Dossier Derk Wiersum op de website van het Advocatenblad

FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie