In 2019 ging het in 145 gevallen om tbs met dwangverpleging, in 73 gevallen om tbs met voorwaarden. Het is voor het eerst in jaren dat het aantal keer dat tbs wordt opgelegd daalt. Maar het aantal maatregelen ligt nog steeds fors hoger dan vijf jaar geleden. Toen werd de maatregel 146 keer opgelegd. In 2019 beoordeelden rechters ruim 1200 verzoeken tot verlenging van een tbs-maatregel. Verreweg het grootste deel daarvan werd toegewezen: in 1040 gevallen (87%) werd de tbs verlengd.

‘Er is geen onderzoek gedaan naar de reden voor de stijging sinds 2015,’ zegt Jan Moors, rechter en bestuurder bij de rechtbank Noord-Holland. ‘We hebben wel de indruk dat meer mensen met een psychische stoornis in aanraking komen met het strafrecht. Dan is het aan de rechter of hij een straf oplegt of een behandeling. Dat kan ook tbs zijn.’

tbs

Zwaarste gevallen

Volgens strafrechtadvocaat Job Knoester moet tbs worden bewaard voor de zwaarste gevallen om te voorkomen dat het systeem wordt uitgehold. ‘Rechters leggen tbs niet zo maar op, maar zoals ik het zie, in een aantal gevallen per jaar ook te makkelijk,’ schrijft hij op Twitter.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie