De Amerikaanse organisatie WJP onderzoekt jaarlijks hoe het op mondiaal niveau is gesteld met de rechtsstelsels. Voor de Rule of Law Index 2020 werden 128 landen onderzocht in acht categorieën, waaronder fundamentele mensenrechten, orde & veiligheid en de systemen van het civiele recht en strafrecht.

Binnen alle categorieën bleef Nederland stabiel ten opzichte van eerdere jaren.  Nederland gooit hoge ogen op het gebied van overheidstransparantie, regelhandhaving, civiel recht en fundamentele rechten. Iets minder goed presteert Nederland op de terreinen orde & veiligheid en strafrecht.

Met name qua veiligheid op straat en de kwaliteit van justitieel onderzoek scoort Nederland relatief minder goed. Ook de lange doorlooptijden in het civiel recht leveren een minpunt op.

Congo, Cambodja en Venezuela scoren overall gezien het slechtst, ook al jaren achtereen. Met name het civiele rechtssysteem, corruptie en wettelijke handhaving vormen in deze landen een probleem.

Voor Nederland werkten twintig mensen mee aan het WJP-onderzoek, vooral advocaten. Het betrof onder andere Arnold C. Hoegen Dijkhof, Arnold Versteeg, Barbalique Peters, Eugenie Nunes, Gabriel Meijers, Jaap-Willem Roozemond
Roozemond en Jacqueline van den Bosch.

 

WJP-ROLI-2020-Online_0 pdf
De Rule of Law Index 2020 voor Europa en de VS
KeesPijnappels_01

Kees Pijnappels

Hoofdredacteur

Profile page
Advertentie