De toegang tot gerechtsgebouwen wordt tot eind deze maand beperkt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Rechtspraak volgt daarmee de richtlijnen van het RIVM en de nationale crisisorganisatie, zo maakte de organisatie vrijdag bekend.

De nieuwe richtlijnen houden in dat iedereen die hoest, verkouden is, keelpijn of koorts heeft zoveel mogelijk thuis blijft. Evenementen met meer dan 100 mensen worden afgelast. Mensen werken zoveel mogelijk thuis, ook als zij geen klachten hebben. Als dat niet kan, worden werktijden aangepast om grote drukte in bijvoorbeeld het openbaar vervoer te voorkomen.

De Rechtspraak inventariseert nog wat de praktische gevolgen zijn voor de rechtbanken en gerechtshoven, de Centrale Raad van Beroep en het College van Beroep voor het bedrijfsleven. De kans is groot dat bepaalde rechtszaken worden uitgesteld, bijvoorbeeld omdat direct betrokkenen niet naar de rechtbank kunnen komen. Ook is het denkbaar dat publiek (deels) wordt ondergebracht in een aparte zaal met videoverbinding. Groepsbezoeken en andere evenementen gaan voorlopig niet door.

Advertentie