Onder meer De Brauw in Amsterdam heeft de medewerkers donderdagavond verzocht tot nader bericht zoveel mogelijk op afstand te werken. Niet-essentiële vergaderingen worden geannuleerd of via telefoon of videoverbinding gehouden.

Volgens een woordvoerster blijft het kantoor toegankelijk en operationeel voor dringende werkzaamheden die niet op afstand gedaan kunnen worden. Bij De Brauw in Amsterdam werken circa 775 mensen.

Stibbe verzekert zijn cliënten op de eigen website dat die op het kantoor kunnen blijven rekenen dankzij een robuust IT-systeem en medewerkers die op afstand werken. Stibbe ontvangt vooralsnog geen grote groepen mensen meer, externe bezoeken en reizen van het personeel zijn aan banden gelegd.

Videoconference

Ook AKD heeft alle medewerkers in Nederland, België en Luxemburg gevraagd thuis te werken, tenzij er een cliënt-gerelateerde of andere urgente reden is om dat niet te doen. Op de kantoren blijft basis-ondersteuning beschikbaar.

Volgens een woordvoerder draait het kantoor dankzij technische toepassingen gewoon door. Overleggen, zowel met cliënten als intern, vinden zoveel als mogelijk plaats met videoconference of conference call. Alle cliënt events zijn tot 1 april geannuleerd.

Aparte ingangen

Ook van Van Doorne stimuleert het thuiswerken, meldt managing partner Saskia Laseur. ‘Ons ICT-netwerk is voorbereid op volledig thuiswerken door alle medewerkers. Chronisch zieken of zij die naasten verzorgen, werken in ieder geval al thuis. Mochten medewerkers fysiek aanwezig moeten zijn op kantoor, dan kunnen wij dankzij de aanwezigheid van twee ingangen het kantoor segmenteren om zo besmettingsrisico te minimaliseren. Ook bieden wij alternatief vervoer aan. Daarnaast vinden alle niet-noodzakelijke evenementen en afspraken geen doorgang. We monitoren de situatie doorlopend nauwlettend en reageren direct waar nodig.’

Weekendbezetting

Allen & Overy in Amsterdam zegt eveneens de richtlijnen van het RIVM en de rijksoverheid te volgen. Direct na de bekendmaking van de nieuwe, aangescherpte richtlijnen is medewerkers verteld met ingang van vrijdag thuis te werken, meldt een woordvoerder. ‘De gezondheid van onze medewerkers en relaties staat voorop en we willen onze steen bijdragen aan het intomen van de Covid-19 pandemie. We verkeren in de gelukkige omstandigheid dat wij over de faciliteiten beschikken om thuis werken maximaal te accommoderen, zonder dat de dienstverlening aan onze cliënten lijdt onder de situatie. Het kantoor is niet gesloten maar werkt met een weekend-bezetting.’

Evenementen

Middelgrote kantoren nemen soortgelijke maatregelen. Medewerkers van Kennedy Van der Laan in Amsterdam met klachten als hoesten, niezen en koortsen zijn verplicht om thuis te werken. Dezelfde verplichting geldt voor medewerkers die zijn afgereisd naar een risicogebied. ‘Voor overige medewerkers geldt dat zij niet verplicht zijn om thuis te werken, maar als het kan dan wordt thuiswerken wel gestimuleerd,’ meldt het kantoor. Daarnaast is het medewerkers niet meer toegestaan om naar evenementen te gaan. ‘Dat gold al voor buitenlandse evenementen, maar geldt nu dus ook voor bijeenkomsten in Nederland.’

Bij HVG Law geldt dat teams tot ‘vooralsnog’ vrijdag 3 april zoveel mogelijk vanuit huis werken. ‘Indien er toch op kantoor zal worden gewerkt dienen teams te spreiden,’ aldus een woordvoerder. Ook wordt kantoorgenoten gevraagd het openbaar vervoer te vermijden. En indien dit niet mogelijk is heel voorzichtig te zijn, afstand te nemen van andere mensen en de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.’ Interne learning bijeenkomsten worden opgeschort en worden deels digitaal of virtueel aangeboden.

De Beroepsopleiding Advocatuur is stilgelegd, meldt CPO-Dialogue. Tot en met 4 april worden geen lessen gegeven of toetsen afgenomen.

UPDATE MAANDAG 16 MAART, 11:00 UUR:

Diverse advocatenkantoren melden dat de maatregelen zijn verlengd tot tenminste 6 april, in lijn met de overheidsmaatregelen.

 

Coronacrisis

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie