De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) treft extra maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Vanaf zaterdag wordt daarom in alle justitiële inrichtingen het bezoek aan gedetineerden opgeschort, meldt het ministerie van Veiligheid & Justitie.

Om het contact zo veel mogelijk te continueren worden er ruimere mogelijkheden voor telefonisch contact geboden en waar mogelijk via Skype. Alleen het bezoek dat noodzakelijk is in het kader van de rechtsgang, zoals een advocaat (en welke niet met bijvoorbeeld digitale hulpmiddelen kan plaatsvinden) kan doorgaan. Jongeren in een Justitiële Jeugdinrichting mogen nog wel bezoek ontvangen van hun ouders of wettelijk verzorgers. Daarnaast zullen gedetineerden, waar mogelijk, zittingen bijwonen via een beeldverbinding vanuit de gevangenis. Dit om het risico van verspreiding van het virus via vervoer zo veel mogelijk te beperken.

Alle verloven van gedetineerden, tbs-gestelden en jeugdigen worden per direct opgeschort. Gedetineerden in het laatste deel van hun straf, die het grootste deel van de tijd buiten de gevangenismuren doorbrengen om te werken en alleen ’s avonds binnen slapen, worden, om in en uitvoer van gevangenissen te beperken, buiten de muren gehouden. Zij kunnen tijdelijk thuis slapen. De maatregelen zullen in ieder geval tot en met 31 maart duren. Daarna zal bekeken worden of zij verlengd moeten worden. Daarnaast zullen tijdelijk geen veroordeelden worden opgeroepen die hun vonnis thuis konden afwachten en een korte gevangenisstraf hebben uit te zitten. Zij worden later opgeroepen om hun straf alsnog uit te zitten.

Op dit moment zijn er volgens de DJI nog geen besmettingen in de inrichtingen geconstateerd.

coranavirus-4929536__340

Kantoren vragen personeel thuis te werken

Diverse kantoren hebben het personeel gevraagd met ingang van vandaag thuis te werken.

Coronacrisis
Advertentie