Met 6.883 advocaten die in 2019 op basis van gefinancierde rechtsbijstand werkzaam waren, zet de neerwaartse trend van het aantal toevoegingsadvocaten zich voort. Ter vergelijking: in 2018 noteerde de raad nog 7.072 advocaten die actief aan het stelsel deelnamen.

Al sinds 2014 neemt het aantal advocaten actief op gebied van gefinancierde rechtsbijstand jaarlijks af. In dat jaar werkten er 7.603 advocaten op toevoegingsbasis.

SP-Tweede Kamerlid Van Nispen heeft minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming (VVD) Kamervragen gesteld naar aanleiding van de nieuwe kerncijfers. Hij vraagt minister Dekker om een verklaring van de daling. Ook wil hij weten wat Dekker op korte termijn gaat doen om de leegloop van de sociale advocatuur te stoppen.

Coronacrisis

Van Nispen verwijst ook naar de oproep van sociaal advocaten in het Advocatenblad  naar aanleiding van de coronacrisis.  ‘Bent u bereid met deze verenigingen en de Raad voor Rechtsbijstand in overleg te treden om te bezien waar de nood het hoogst is en wat er gedaan kan worden om te voorkomen dat nog meer sociaal advocaten in de problemen komen?’

crona

Deel van Dossier

Coronacrisis

De uitbraak van het coronavirus heeft ingrijpende gevolgen, ook voor de advocatuur. Volg hier de belangrijkste ontwikkelingen.

Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Redacteur

Profile page
Advertentie