In een brief aan minister Dekker vraagt de VA om meer en verdergaande maatregelen. Zo moet de toegezegde voorschotregeling worden verruimd.

Daarnaast vraagt de vereniging om een bedrag van 75 euro per afgegeven toevoeging in 2019. Ook wil de VA de garantie dat ook advocaten met een praktijk aan huis in aanmerking komen voor de algemene ZZP-uitkering van 4000 euro.

Volgens penningmeester Saskia Koerselman zijn de omzetten van advocaten die op toevoeging werken zo goed als volledig weggevallen. Een peiling onder advocaten in diverse piket-appgroepen leert dat er sinds 17 maart bijna geen piketmeldingen meer zijn binnengekomen, aldus Koerselman.

De Vereniging Advocatenbelangen heeft Dekker gevraagd nog deze week met een antwoord te komen.

Voorschot

De voorschotregeling van vijftig procent die de Raad voor Rechtsbijstand voor ogen heeft, biedt volgens de VA onvoldoende soelaas omdat die is gebaseerd op drie maanden in 2019. Koerselman: ‘Dat betreft echter de relatief stille maanden na de zomer, die niet representatief zijn. Daarom pleiten wij voor een voorschotregeling van 25 procent, gebaseerd op de toevoegingen over heel 2019.’

Een ruimere voorschotregeling kost de schatkist geen geld, omdat de bedragen over een periode van twee jaar kunnen worden terugbetaald of verrekend, stelt de VA.

Aanvullend bepleit de vereniging een directe uitbetaling van 75 euro per toevoegingszaak uit 2019. Het geld daarvoor kan worden ontleend aan de extra middelen die minister Dekker voor Rechtsbescherming vorig najaar toezegde. Toen werd er tijdelijk €10,88 per toevoeging beschikbaar gesteld, om de periode naar een nieuw stelsel te overbruggen. Aangezien er momenteel nauwelijks toevoegingszaken worden toegewezen, ligt dat geld gewoon op de plank, aldus de VA.

Echtscheiding

De VA zegt in direct contact te staan met een deel van de leden via een WhatsApp-groep. In deze groep regent het meldingen van advocaten die in de problemen komen, zegt Koerselman. Een familierechtadvocaat schrijft: ‘Ik krijg de ene na de andere annulering van geplande afspraken wanneer ik aangeef mensen niet meer op kantoor te ontvangen. De optie video conferentie werkt gewoon niet in echtscheidingszaken. “Hoe moet ik video bellen met mijn ‘ex’ en de kinderen die in mijn nek hijgen.”‘
Een andere advocaat vraagt: ‘Hoe zit het met de termijnen voor beroep en voorlopige voorziening? Je moet ze wel indienen bij de rechtbank en dus griffie betalen. Maar mijn cliënten kunnen niet altijd griffie betalen, moeten bijzondere bijstand aanvragen. Veel gemeenten zijn echter niet open. Kan dus best lang duren voordat je dit krijgt?’

RvR

De Raad voor Rechtsbijstand laat in een reactie weten dat nog niet zeker is dat de beoogde voorschotregeling wordt gebaseerd op drie maanden in 2019. We zijn druk doende om de regeling nader uit te werken, zegt een woordvoerster.’Zodra dat duidelijk is, zullen we dat op onze website publiceren.’

geld-portemonnee-blut-failliet-Pixabay-Chronomarchie

Extra steunmaatregelen voor sociale advocaten

Advocaten die op toevoeging werken en nu door de coronacrisis in financiële problemen dreigen te komen, kunnen een voorschot krijgen.

Coronacrisis

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie