Family Affairs Social media
V.l.n.r.: Ellen Keijzerwaard, Marian Houwing en Saskia Braun

‘We hebben een behoorlijke investering moeten doen en dat is spannend in deze tijd,’ vertelt Braun. De oprichting is dan ook zeker niet zorgeloos. ‘We zien de toekomst positief, maar we maken ons uiteraard zorgen. De economie stort in en dat zal iedereen treffen, ook ons. Daarentegen doet thuiszitten niet iedereen goed.’

Wat betreft het aantal nieuwe echtscheidingen verwacht Braun op een gegeven moment een scheidingspiek. ‘Dat zie je nu in China gebeuren. Het feit dat mensen op elkaars lip zitten, is een accelerator. Dat wordt momenteel wel enigszins afgeremd door de financiële gevolgen die een echtscheiding heeft. Dat financiële aspect speelt nu duidelijk mee om een scheiding uit te stellen.’

Mediation

Keijzerwaard en Houwing werken nu nog samen onder de naam Houwing Keijzerwaard & Spigt advocaten in Rotterdam. Braun maakte in oktober 2019 de overstap van Smeets Gijbels naar het zelfstandig ondernemerschap. Het nieuwe boetiekkantoor richt zich met name op echtscheidingen en daaraan gerelateerde zaken. Mediation is hier een belangrijk onderdeel bij. De advocaten werken niet of nauwelijks op toevoeging.

Momenteel komen er bij de drie advocaten nog wel nieuwe zaken binnen. Die gaan veelal over hoe om te gaan met omgangsregelingen in deze coronatijd. De komende periode zijn de advocaten van plan om voornamelijk op kantoor te werken. Het ontvangen van cliënten doen ze niet.

Braun: ‘We hebben ieder een eigen kamer, dus we hoeven niet te veel in elkaars buurt te zijn. Voor de bescherming van onszelf en onze cliënten doen we afspraken via de telefoon en videobellen. Dat geldt ook voor mediations.’ Volgens Braun wordt dat laatste een uitdaging. ‘Het wordt ontdekken en ervaren hoe dat in nieuwe zaken gaat. Je krijgt veel communicatie niet mee wanneer je niet in dezelfde ruimte zit.’

Acties

Acties om nieuwe cliënten te lokken beginnen de drie advocaten op voorhand niet. Wel heeft Braun in een aantal bestaande zaken de tarieven aangepast. ‘Voor nieuwe cliënten houden we een vast tarief aan. Mocht dit een probleem zijn dan kijken we per zaak of we daar iets aan moeten doen.’

crona

Deel van Dossier

Coronacrisis

De uitbraak van het coronavirus heeft ingrijpende gevolgen, ook voor de advocatuur. Volg hier de belangrijkste ontwikkelingen.

FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie