De Covid-19 coronavirus pandemie heeft ook een enorme invloed op de markt voor fusies & overnames, constateert Allen & Overy. Ruim zes jaar geleden begon de langste periode ooit van groei in fusies en overnames, in aantallen én grootte van deals. Maar in het eerste kwartaal van 2020 (t/m 20 maart) is zowel het aantal transacties als de totale dealwaarde gedaald, respectievelijk met zestien en achttien procent, blijkt uit de Global M&A Insights.

De impact op transacties werd vrijwel direct na de uitbraak van het coronavirus duidelijk. Deals in een gevorderd stadium gingen door, maar werden waar mogelijk versneld afgerond. Allen & Overy zag wel een duidelijke toename in het aantal cliënten dat vroeg of deze crisis geldt als Material Adverse Change (een significante verandering in de omstandigheden van de deal, MAC) of een force majeure-event waardoor zij zich eventueel konden terugtrekken uit een reeds gesloten overeenkomst. Vooralsnog is er echter weinig juridische ruimte voor kopers om overeenkomsten te ontbinden, zolang aan andere voorwaarden wordt voldaan, meent het kantoor. Deals in een vroeg stadium ondervinden de grootste impact: die worden opgeschort of helemaal geannuleerd.

Zwaar weer

Allen & Overy verwacht dat de sterke afname doorzet tot de pandemie onder controle is, maar noemt het moeilijk te voorspellen hoe lang het dan duurt voordat het aantal fusies en overnames weer aantrekt. In 2009, na de wereldwijde financiële crisis, duurde het zes maanden voordat de dealactiviteit weer toenam, memoreert het kantoor. ‘Maar er zijn grote verschillen met toen: de financiële crisis vond zijn oorsprong in banken en bedrijven die een te grote schuldenlast op zich hadden genomen. Nu staan de banken er beter voor, net zoals de balansen van bedrijven, maar staan de leveringsketens onder grote druk, worden veel meer sectoren geraakt en kunnen zelfs solide bedrijven in zeer zwaar weer terecht komen.’

Coronacrisis
Advertentie