De rechtspraak behandelt vanaf 11 mei weer op beperkte schaal rechtszaken in de zittingszaal, in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. Publiek krijgt nog altijd geen toegang.

Het gaat volgens de Raad voor de Rechtspraak om zaken waarin de fysieke aanwezigheid van procespartijen onmisbaar wordt geacht. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit.

In alle gerechtsgebouwen worden rechtszalen coronabestendig gemaakt en zijn andere maatregelen getroffen waardoor het veilig is om partijen te ontvangen, stelt de Rechtspraak. Daarnaast komen er ruimere openingstijden voor gerechtsgebouwen, zodat zittingen vroeg in de ochtend of aan het begin van de avond ook mogelijk zijn. Tegelijkertijd blijft het uitgangspunt om rechtszaken via telefoon of video te behandelen, dan wel schriftelijk af te doen.

‘We hebben de afgelopen weken hard gewerkt om de rechtspraak door te laten gaan; nu zetten we de volgende stap waarbij we de deuren ook ‘letterlijk’ weer verder openen. Voor die zaken waarin de aanwezigheid van partijen onmisbaar wordt geacht. ’ aldus voorzitter Henk Naves.

Publiek

Vanaf 17 maart zijn de gerechtsgebouwen in Nederland gesloten voor het publiek. Alleen urgente zaken werden behandeld. Sinds 7 april worden zaken ook via een videoverbinding of telefonisch behandeld. De meeste zaken zijn de afgelopen weken schriftelijk gedaan.

Inhoudelijke behandeling van strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken was niet of nauwelijks mogelijk. Vanaf 11 mei kunnen die weer wel. De hoeveelheid zaken hangt volgens de Rechtspraak af van de mate waarin een gerechtsgebouw coronabestendig gemaakt kan worden.

Bodes krijgen bijvoorbeeld een afscherming van plexiglas, de toegangscontrole wordt aangepast en er worden looplijnen in de gerechten aangebracht. Publiek is nog altijd niet welkom, journalisten in beperkte mate.

NOvA

De NOvA liet donderdag weten blij te zijn met de verruiming van de zittingstijden, maar benadrukt dat het van groot belang is dat bij het (opnieuw) inroosteren van zaken vooraf overleg wordt gepleegd met de behandelend advocaat. ‘Het is immers niet gezegd dat rechtzoekenden en hun advocaten op ieder gewenst moment in de ochtend of avond beschikbaar kunnen zijn, zeker gelet op hun huidige thuissituatie’, aldus de NOvA in een reactie.

crona

Deel van Dossier

Coronacrisis

De uitbraak van het coronavirus heeft ingrijpende gevolgen, ook voor de advocatuur. Volg hier de belangrijkste ontwikkelingen.

Coronacrisis
Advertentie