Het nieuwe rentepercentage blijkt uit de publicatie van de nieuwe rentetarieven per 1 mei. Spaarders betalen vanaf dan 0,5 procent rente als ze meer dan een miljoen op hun rekening hebben staan.

Voor de derdengeldenrekening, verplicht voor advocaten, notarissen en deurwaarders, geldt straks datzelfde negatieve rentepercentage.

ABNAmro hanteert overigens ook een negatieve rente voor derdengeldenrekeningen vanaf een saldo van 2,5 miljoen euro. Daaronder is het percentage nul. Ook bij ING staat het rentepercentage op nul, maar dan voor het hele tegoed.

Uitgangspunt

Volgens de NOvA mogen advocaten negatieve rentepercentages doorberekenen aan hun cliënten. Het uitgangspunt is dat een stichting derdengelden voor- noch nadeel ondervindt van het beheer van derdengelden, aldus de orde op de eigen website.

Tijdelijk beheer van derdengelden is voor rekening en risico van de rechthebbende. ‘Dat betekent dat de (positieve of negatieve) rente die aan het saldo van de derdengeldenrekening wordt toegevoegd de rechthebbende toekomt en niet de stichting.’

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie