De advocaten Bénédicte Ficq, Christian Flokstra, Nico Meijering, Laura ter Steeg en Juriaan de Vries zullen daarom niet verschijnen tijdens de pro forma zittingen van 18 en 19 mei in de zaak-Taghi. ‘De wijze waarop de rechtbank vorm geeft aan de aankomende zittingen is voor ons niet werkbaar, aldus de advocaten zondag in een brief aan de rechtbank.

De rechtspraak heeft laten weten dat er vanaf 11 mei meer fysieke zittingen plaatsvinden. Pro forma zittingen vallen niet onder de prioriteitszaken voor fysieke aanwezigheid en verdachten worden dus niet toegelaten tijdens de zitting.  De verdachten kunnen alleen tijdens de behandeling van hun eigen zaak inbellen via een videoverbinding. Deze mogelijkheid past volgens het advocatenkantoor niet bij een omvangrijke zaak als Marengo. Daarnaast is vertrouwelijk overleg met cliënten volgens de advocaten op deze manier niet mogelijk.

Medeverdachten

Ook de andere maatregelen van de rechtbank dragen volgens het advocatenkantoor niet bij aan een zitting die voldoet aan de vereisten van een eerlijk proces. Als voorbeeld noemt het kantoor de maatregel dat raadslieden geen zaken van medeverdachten kunnen bijwonen, tenzij sprake is van een uitzondering.

‘Het niet of nauwelijks aanwezig kunnen zijn van publiek en media bij de naderende zittingen is al ernstig genoeg. Advocaten behoeven niet te motiveren waarom zij in het belang van hun cliënten aanwezig wensen te zijn bij de behandeling van de zaken tegen de andere Marengo-verdachten. Alleen al het feit dat het OM alle zaken zal bijwonen zou voldoende moeten zijn.’

Transport

Ook zijn de advocaten niet te spreken over het feit dat ‘de rechtbank zonder nadere toelichting heeft besloten dat het vervoer van gedetineerde verdachten naar de Bunker onnodige gezondheidsrisico’s met zich mee zou brengen. Talloze voorzieningen zijn denkbaar om verantwoord vervoer te organiseren.’

Volgens de advocaten worden in strijd met het beginsel van gelijke wapenen slechts de rechten van de verdediging beknot. De advocaten wijzen er verder nog op dat de rechtbank overleg met de raadslieden achterwege heeft gelaten. Dat zou in strijd zijn met artikel 131a lid twee Rv.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie