In de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp is er op 18 en 19 mei een pro-formazitting. Tijdens deze zitting mogen de verdachten nog niet fysiek aanwezig zijn. Tijdens de ‘uitloopdagen’ op 27 en 28 mei mogen zij de zitting wel fysiek bijwonen. Dat meldt de Rechtbank Amsterdam woensdag in een persbericht.

De advocaten Bénédicte Ficq, Christian Flokstra, Nico Meijering, Laura ter Steeg en Juriaan de Vries van Ficq & Partners lieten in een brief van 10 mei weten grote bezwaren te hebben tegen de werkwijze van de Amsterdamse rechtbank. ‘De aankomende zittingen in het Marengo-proces zijn niet in overeenstemming met het recht op een eerlijk proces zoals bedoeld in artikel 6 EVRM,’ schreven de advocaten die verschillende verdachten in het liquidatieproces bijstaan.

Eind april maakte de rechtbank bekend dat pro-formazittingen niet onder de prioriteitszaken vallen waarbij verdachten fysiek aanwezig mogen zijn in de zittingszaal. De verdachten zouden alleen via een videoverbinding vanuit de gevangenis bij hun zitting kunnen zijn. Deze mogelijkheid past volgens de advocaten van Ficq en Partners niet bij een omvangrijke zaak als Marengo. Daarnaast is op deze manier vertrouwelijk overleg met cliënten volgens de advocaten niet mogelijk.

In reactie hierop schreven de advocaten van Ficq & Partners in een brief aan de Amsterdamse rechtbank uit protest niet naar de rechtbank te zullen komen voor de pro-formazitting. De rechtbank in Amsterdam heeft de coronamaatregelen verruimd. Voor verdachten is het toch mogelijk fysiek bij de proforma-zitting aanwezig te zijn. In reactie hierop hebben hun advocaten laten weten bij deze zitting aanwezig te zijn, om ‘de verdediging op de gebruikelijke en door ons gewenste wijze te voeren’.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie