Dit heeft B. maandag meegedeeld in een aparte verklaring die hij aflegde tijdens het Marengo-proces. Volgens B. had hij een advocaat en een adviseur bereid gevonden met hem te spreken. Dit zou door het OM afgewezen zijn omdat het niet allebei advocaten betrof. ‘Ik snap niet dat deze keuze mij wordt ontnomen’, aldus B. Het OM reageerde dat het nu niet het geschikte moment was hier op in te gaan.

‘Ik ga geen verhoren in zonder advocaat’, verklaarde B. Afgelopen vrijdag bleek al op een zitting bij de rechter-commissaris dat de kroongetuige weigerde vragen van het OM en de advocaten van andere verdachten in het proces te beantwoorden. Deze advocaten deden vervolgens het verzoek B. te gijzelen, om zo antwoorden af te dwingen. Dat verzoek werd afgewezen.

Op de zitting van 28 mei verklaarde advocaat Nico Meijering namens de verdediging van de andere verdachten in het Marengo-proces, dat zij weigeren de constructie van de advocaat met een juridisch adviseur te accepteren. ‘Dan gaat die adviseur ons op zijn weg vinden’, aldus Meijering. ‘Zo’n adviseur zou te veel advocatenprivileges krijgen, zoals permanent toegang tot de kroongetuige en processtukken. Anderzijds is een adviseur niet gebonden aan de strenge regel van geheimhouding’. Volgens Nabil B. wordt er nog altijd onderhandeld over het eventueel toestaan van het duo.

Excuses

En passant bood Nabil B. ook voor het eerst zijn excuses aan voor de moord op zijn voormalige advocaat Derk Wiersum, die in september vorig jaar in Amsterdam werd geliquideerd.  ‘Mijn vorige advocaat is vermoord. Een man die geen enkele blaam treft en dat heeft me hard geraakt. ‘Ik ben zelf ook medeverantwoordelijk voor leed van anderen en wil daar oprecht mijn excuses voor aanbieden.’

Na het wegvallen van Wiersum heeft B. nooit meer duurzaam bijstand gehad van een advocaat. De tweede raadsman die hem samen met Wiersum bijstond, legde zijn werk neer uit veiligheidsoverwegingen. Vervolgens kreeg B. twee advocaten die anoniem bleven, maar er begin maart mee stopten. De kroongetuige heeft sindsdien nog geen nieuwe vaste advocaat gevonden.

Condoleance Derk Wiersum breed 2

Deel van Dossier

Derk Wiersum

Dossier Derk Wiersum op de website van het Advocatenblad

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie