Teeven, oud-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, spreekt dit vermoeden uit in zijn vorige week verschenen biografie Meer dan boeven vangen. In het tv-programma Op1 lichtte hij op 22 mei deze aantijging toe: ‘Mensen hebben mij dit verteld. Ik heb er geen bewijs voor, maar het zou een oorzaak kunnen zijn. Ik kan me het niet voorstellen, maar ik kan het ook niet uitsluiten.’

In 2015 kwamen VVD’ers Teeven en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten ten val na de zogeheten bonnetjes-affaire. Opstelten kon eerst geen en later wel een bonnetje vinden over de miljoenendeal die Teeven als officier van justitie sloot met drugshandelaar Cees H. Het naar buiten komen van de precieze details in 2015 was beslissend voor het aftreden van beide bewindslieden. In zijn biografie wijst Teeven daarvoor nu naar de sociaal advocaten, die rancuneus zouden zijn vanwege de bezuinigingen die hij had doorgevoerd op de sociale advocatuur.

Criminele bron

Volgens onderzoeksjournalist Bas Haan, die in 2017 zijn onthullingen over de Teeven-deal beschreef in het boek De rekening van Rutte, is de verdachtmaking die Teeven uit onwaar. ‘Hij weet precies hoe ik aan zijn deal kwam’, stelt Haan nu op Twitter. ‘Het had geen barst te maken met (rancuneuze) advocaten.’ Haan heeft altijd gezegd dat de belastende informatie over de deal afkomstig was uit het criminele milieu.

Dit schrijft ook misdaadjournalist Anna Korterink, dochter van de onlangs overleden misdaadreporter Hendrik Jan Korterink, op 23 mei in haar blog. Korterink sr. leverde in 2013 belastend materiaal aan dat uiteindelijk Teeven en Opstelten fataal werd. ‘Van begin af aan is Hendrik Jan er duidelijk over geweest uit welke hoek hij de documenten in handen heeft gekregen’, stelt Anna Korterink. ‘Dat was uit criminele hoek. Teeven weet dat. Hij weet ook wie erachter zit: Rooie Ron.’ Over de verklaring die Teeven in zijn biografie geeft over de toedracht, schrijft ze: ‘Een ongelooflijk onzinnige sneer richting de advocatuur.’

Omstreden interview

Een geruchtmakende clash tussen Teeven en de sociale advocatuur dateert van na zijn aftreden als staatssecretaris. Aanleiding waren omstreden quotes uit een interview van Teeven met De Groene Amsterdammer. Daarin verklaarde Teeven dat hij had bezuinigd op de advocatuur omdat coalitiepartner PvdA niet strenger wilde straffen: ‘Het is een andere manier om hetzelfde effect te bereiken. Als je aan een advocaat niet al te veel tijd geeft om aan een verdachte te besteden, dan wordt het ook niet zo veel, die verdediging.’ Toenmalig algemeen deken Bart van Tongeren noemde deze beweringen “ontluisterend”. Teeven ontkende later de uitspraken gedaan te hebben.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie