Net als de rest van de rechtspraak sloot het NCC in maart zijn deuren. Het NCC, dat internationale commerciële geschillen behandelt, is gevestigd in het Paleis van Justitie waar ook het gerechtshof Amsterdam huist. Vanaf 1 juni zijn NCC-zaken weer fysiek toegankelijk voor advocaten en andere betrokkenen. Vanaf deze datum worden hearings in principe in het gerechtsgebouw gehouden, tenzij de rechter anders beslist.

Publiek wordt bij de meeste NCC-zaken nog niet toegelaten tot de zitting. Daarnaast is het aantal aanwezigen beperkt. Als het passend is, worden hearings digitaal afgedaan, bijvoorbeeld via videoconferencing.

Coronazaak

Eind april deed het NCC uitspraak in een zaak waarin de coronacrisis werd aangevoerd door een van de partijen. Deze partij werd veroordeeld tot het betalen van een break up fee van dertig miljoen euro, nadat een koop ter waarde van 169 miljoen euro niet doorging. De gedaagde stelde dat deze fee moest worden verlaagd vanwege de crisis. De voorzieningenrechter van het NCC wees dit af.

The Netherlands Commercial Court is sinds begin 2019 in bedrijf. In het eerste jaar werden vier zaken ingediend. Op termijn verwacht het NCC 125 zaken per jaar: honderd in eerste aanleg en 25 in hoger beroep.

crona

Deel van Dossier

Coronacrisis

De uitbraak van het coronavirus heeft ingrijpende gevolgen, ook voor de advocatuur. Volg hier de belangrijkste ontwikkelingen.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie