Hiermee zijn de namen onthuld van de advocaat en juridisch adviseur die recent op diverse zittingen van het Marengo-proces anoniem werden vermeld. Kroongetuige B. had aangegeven geen verklaringen meer af te leggen zolang het OM weigert om het duo te erkennen als zijn vertegenwoordigers. Het OM blokkeert deze constructie nog steeds, aldus Schouten en De Vries op de persconferentie.

Beiden verklaren dat zij het cruciaal vinden dat iedere verdachte recht heeft op juridische bijstand, juist ook Nabil B. De kroongetuige wist na de moord op zijn advocaat Derk Wiersum geen vaste raadsman meer te vinden. Peter Schouten bood zich vlak na de moord al aan als nieuwe advocaat voor B. De Vries stopte vorige week als directeur van advocatenkantoor De Vries & Kasem. Nu willen de twee een tandem vormen: Schouten tekent voor de juridische inhoud, De Vries werpt zich op als vertrouwensman en woordvoerder van B.

Harde voorwaarde

Schouten en De Vries spraken intensief met B., waarna de kroongetuige besloot met het duo in zee te willen. Hij stelt de samenwerking nu als harde voorwaarde voor het afleggen van nieuwe verklaringen in het Marengo-proces. ‘Anders wil hij niet verder met zijn rol als kroongetuige’, zegt De Vries. Het OM vindt de vergoeding die Schouten vraagt te hoog en heeft moeite met het feit dat De Vries geen advocaat is. Volgens De Vries en Schouten was het OM in eerste instantie nog welwillend, maar kwam er later plotseling een kink in de kabel. Ook het honorarium van De Vries bleek een twistpunt. ‘Ik had daar recht op gezien het vele werk dat het kost’, aldus De Vries. ‘Maar de afspraken erover dreigden mijn onafhankelijkheid in gevaar te brengen.’

Het duo is zich bewust van de risico’s die zij lopen. ‘Maar als er een persoonlijk dringend verzoek op mij wordt gedaan, kan ik niet weigeren omdat het ongemakkelijk voelt of gevaarlijk is’, stelt De Vries. ‘Ik wil hiermee een duidelijk signaal afgeven aan de moordenaars van Reduan B. en Derk Wiersum. Anderen nemen hun plaats in.’

'Onmogelijke eisen'

De advocaten van de andere verdachten in het Marengo-proces maken zich zorgen over de voortgang van het proces. Zij willen bovendien de gelegenheid krijgen om de kroongetuige zelf te ondervragen. Daarom hebben ze als reactie op de persconferentie van Schouten en De Vries de rechtbank Amsterdam verzocht om op zeer korte termijn een zitting te houden waar Nabil B. aanwezig dient te zijn, al dan niet bijgestaan door Schouten. ‘De kroongetuige stelt onmogelijk in te willigen eisen’, verklaart advocatenkantoor Ficq & Partners. ‘Er dient verandering te worden gebracht in de ontstane situatie.’

Condoleance Derk Wiersum breed 2

Deel van Dossier

Derk Wiersum

Dossier Derk Wiersum op de website van het Advocatenblad

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie