De crisis heeft het gebruik van legal tech gestimuleerd, zodat het mogelijk is om overal te werken. Naarmate de juridische sector zich verder ontwikkelt, zal de focus echter opnieuw gaan naar de kernvaardigheden waarmee organisaties niet slechts overleven, maar ook gedijen in het nieuwe landschap met al zijn uitdagingen en kansen, stelt Wolters Kluwer in zijn Future Ready Lawyer Survey.

Het onderzoek onder zevenhonderd juristen in de VS en negen Europse landen peilde de toekomstbestendigheid en veerkracht van de juridische sector. Ook werd onderzocht hoe goed juridische organisaties voorbereid zijn op het leveren van sterkere prestaties.

‘Door de druk die door de crisis is ontstaan, komen de prestaties van juristen meer in de schijnwerpers te staan. Zij moeten in de toekomst hun productiviteit verhogen en tegelijkertijd tijd, de hoogst mogelijke waarde, en ROI leveren’, stelt Martin O’Mally van Wolters Kluwer.

Advocatenkantoren

De belangrijkste veranderingen die advocatenkantoren in de komende drie jaar verwachten door te voeren, zijn onder andere:

  • Toegenomen gebruik van technologie om de productiviteit te verbeteren;
  • Grotere specialisatie van de aangeboden juridische diensten;
  • Meer nadruk op innovatie.

Als het gaat om klantgerichtheid, melden veel advocatenkantoren echter dat ze worstelen om de veranderingen bij te houden. Slechts een kwart zegt goed voorbereid te zijn om met technologie de dienstverlening voor de klant te verbeteren, een grotere specialisatie aan te bieden of gelijke tred te houden met de veranderende behoeften van klanten. Niettemin investeert tweederde van de advocatenkantoren in nieuwe technologie ter ondersteuning van de activiteiten van het kantoor en het werk voor de klant.

Artificiele Intelligentie (AI) is de transformerende technologie waarvan 59% van de advocatenkantoren verwacht dat deze de komende drie jaar een aanzienlijke impact zal hebben. Toch zegt slechts 22% AI goed te begrijpen.

De Nederlandstalige versie van 2020 Wolters Kluwer Future Ready Lawyer Survey: Performance Drivers is  hier te vinden.

Coronacrisis

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie