Hoewel er nog een concrete afspraken zijn gemaakt, bespraken beide partijen deze week de plannen opgesteld door ‘speciaal adviseur’ Bernard Wientjes. De oud VNO-NCW-voorzitter is door het kabinet gevraagd te bemiddelen in de ruzie tussen Rijk en provincie, ontstaan na het kabinetsbesluit om in Vlissingen toch geen kazerne voor mariniers te bouwen.

Het compensatieplan voor Zeeland voorziet naar verluidt in een beveiligde rechtbank, een extra beveiligde gevangenis en een expertisecentrum voor georganiseerde criminaliteit. Ook de spoorverbinding met de rest van Nederland moeten worden verbeterd.

Reuring

‘Het zou positief zijn als er in de regio op juridisch gebied meer reuring komt’, reageert Lex Lensink, deken van Orde van Advocaten Breda-Middelburg. ‘We hebben nog een volledig functionerende rechtbank op locatie Middelburg, maar het parket wordt gemist.’ De drie deelplannen van het kabinet sluiten goed aan bij de bestaande juridische infrastructuur, aldus Lensink. ‘We hebben al een huis van bewaring, de Roosevelt Academy en de rechtbank. Daar passen een extra beveiligde gevangenis, een expertisecentrum en een extra beveiligde zittingslocatie goed bij.’

Dekker

In Zeeland vindt het kabinet de ruimte waar het al enige tijd naarstig naar op zoek is.  Begin februari schreef minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer dat de twee extra beveiligde rechtbanken voor dit jaar al bijna zijn volgeboekt. De Bunker in Amsterdam-Osdorp en het Justitieel Complex op Schiphol zijn momenteel de plaatsen waar rechtszaken met een hoog veiligheidsrisico worden gehouden. Deze zaken nemen ook nog veel tijd in beslag. ‘Met name de rechtszaak over MH17 legt een zwaar beslag op de extra beveiligde zittingszalen’, aldus de minister die daaraan toevoegde met de Raad voor de Rechtspraak in gesprek te over uitbreiding van de zittingscapaciteit.

Volgens Dekker zijn de huidige extra beveiligde zittingzalen niet bedoeld om voor langere tijd extra risicovolle zittingen te huisvesten. ‘In het algemeen zijn de gebouwen te klein en is er een gebrek aan ruimte voor procespartijen, slachtoffers en nabestaanden, journalisten en andere belangstellenden in megaprocessen met grote aantallen verdachten. Ook ontbreekt het aan separate toegangen voor publiek, advocatuur en media.’

Vught

Overigens heeft ook de burgemeester van Vught voorgesteld in zijn gemeente een rechtbank te openen, zodat verdachten niet langer vanuit de EBI naar Amsterdam hoeven te worden vervoerd.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie