In 2019 heeft de politie 963 personen met een gevangenisstraf aangehouden, terwijl het streven 520 aanhoudingen was. Dit succes is volgens minister Dekker voor Rechtsbescherming te danken aan de intensievere opsporing van voortvluchtige veroordeelden. Politie, OM en partnerorganisaties maken vaker gebruik van open bronnenonderzoek, zoals het analyseren van social media. Ook kunnen agenten via een speciale app openstaande straffen traceren.

Dekker wil de nieuwe aanpak uitbreiden naar andere straffen, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Hierdoor kunnen ook mensen met een openstaande boete of taakstraf sneller worden geïdentificeerd. ‘In een rechtsstaat hoort het zo te zijn dat mensen die straf verdienen, ook echt straf krijgen’, aldus de bewindsman.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie