Knoester deed zijn verzoek woensdag op de pro formazitting in de strafzaak met twee verdachten van de moord op Derk Wiersum. ‘Kan een rechtbank uit de stad waar Wiersum als advocaat werkte nog wel objectief oordelen?’, vroeg Knoester zich op de zitting af. Knoester bracht in herinnering dat de presidenten van de Amsterdamse rechtbank en het gerechtshof het woord voerden tijdens de emotionele bijeenkomst waar Wiersum herdacht werd. ‘Ik weet niet of dat ooit in de geschiedenis van de rechtspraak is voorgekomen.’

Knoester verzocht de strafzaak door een andere rechtbank te laten behandelen, omdat elke schijn moet worden vermeden dat de zaak niet objectief kan worden benaderd. Rechtbank Amsterdam heeft door een aantal negatieve beslissingen over het verstrekken van stukken aan de verdediging volgens Knoester aangetoond dat het belang van de opsporing zwaarder telt dan het belang van de verdachten.

Knoester verwees naar een andere rechtszaak waar de objectiviteit van de rechtbank Amsterdam in het gedrang was: die zaak werd verwezen naar rechtbank Noord-Holland. Eerder in de strafzaak over de moord op Wiersum verzocht de advocaat van verdachte Anouar Taghi al om een overdracht van de zaak naar elders. Dat verzoek werd afgewezen.

'Niet bevooroordeeld'

De officier van justitie zei woensdag dat het nog niet verstrekken van processtukken aan de verdediging niets te maken heeft met bevooroordeeldheid. Dat kan wel aan de coronacrisis liggen. ‘Bovendien kan een verslag van een verhoor van een getuige niet meteen naar de verdediging worden gestuurd’, stelde de officier. Ook de emoties na de moord op Wiersum en de bijeenkomst in de rechtbank van Amsterdam zitten een objectieve beoordeling volgens het OM niet in de weg.  ‘Wiersum stond weliswaar ingeschreven in Amsterdam, maar was actief in heel Nederland’, aldus de officier.

De rechtbank heeft het verzoek van Knoester afgewezen. ‘Dat de rechtbank eerder een voor de verdediging onwelgevallige beslissing nam, kan geen reden zijn om de zaak naar elders over te hevelen, stelde de rechtbank. Verwezen werd naar de toelichting op de afwijzing van een vergelijkbaar verzoek namens de advocaat van Anouar Taghi. De rechtbank gaf aan over de kwestie te hebben nagedacht. En heeft vervolgens geoordeeld dat de zaak in Amsterdam onpartijdig behandeld kon worden. De manier waarop de rechtbank uiting gaf aan de gevoelens van verdriet na de moord, zou niet van doorslaggevende invloed zijn geweest. Volgens de rechtbank nam Wiersum in Amsterdam geen andere positie in dan zijn collega-advocaten.

De strafzaak over de moord op Derk Wiersum gaat op 21 september verder. In aanwezigheid van alledrie de verdachten: Moreno B., Giërmo B. en Anouar T.

Condoleance Derk Wiersum breed 2

Deel van Dossier

Derk Wiersum

Dossier Derk Wiersum op de website van het Advocatenblad

Derk Wiersum

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie