Hostnet is een Nederlands bedrijf voor webhosting dat twintig jaar geleden op een zolderkamer begon en inmiddels 280.000 klanten telt. De onderneming is begin dit jaar verkocht door de twee oprichters. ‘Soms zijn dat heel flamboyante types,’ vertelt Broekhuysen, partner bij JanssenBroekhuysen Advocaten in Amsterdam, die optrad voor de kopende partijen. ‘Deze verkopers waren er al lang mee bezig en opereerden vrij zakelijk. Voor hen was het belangrijk dat het bedrijf en de mensen een goed onderkomen zouden krijgen. Ze waren op afstand betrokken bij de deal.’

Toen Broekhuysen gevraagd werd door het Zweedse webhostingbedrijf One.com en de private equity investeerder Cinven, ging het nog om een veilingproces met meerdere kapers op de kust. ‘Bij een auction weet je niet zeker of je uiteindelijk degene bent die het mag kopen en uitonderhandelen. Het is hartstikke leuk, maar ook heel competitief en spannend. Al snel bleek dat mijn opdrachtgevers graag exclusief wilden onderhandelen met Hostnet. Daar stem je je strategie op af. Belangrijk is dan dat je niet alleen kijkt naar de prijs, maar naar het hele pakket van voorwaarden.’

Keukentafel

Je rol als advocaat wordt daardoor anders, stelt Broekhuysen. ‘Je bent niet zozeer contractueel risico’s aan het afdekken, maar je brengt ze in kaart en probeert pragmatisch oplossingen aan te dragen. Je legt op minder slakken zout, omdat men heel graag wil dat het doorgaat.’ Een voorbeeld is privacy, een belangrijk issue bij dit soort bedrijven, zeker na het schandaal rond Facebook over de verkoop van klantendata. ‘In een normale situatie zou je misschien voor een vrijwaring op dit gebied gaan, alles moet kloppen. Nu niet: je analyseert wat er precies speelt en bespreekt met de kopers hoe ze dit na de transactie het best kunnen aanpakken.’ Hetzelfde geldt voor de contracten met belangrijke leveranciers of klanten. ‘Vaak beding je de voorwaarde dat deze contracten bij een wisseling van aandeelhouders gecontinueerd worden. Dat gaf nu te veel dealonzekerheid.’

De strategie werkte, er werd een bod gedaan. De deal kwam rond op een vrijdagavond dat Broekhuysen bij vrienden op bezoek was voor een etentje. ‘Ik had mijn laptop meegenomen en heb daar nog een paar uur aan de keukentafel gewerkt. Diezelfde avond kwam er de finale overeenstemming op hoofdlijnen. Daar hebben we natuurlijk iets op gedronken.’

Stijn Dunk

Redacteur Advocatenblad

Profile page
Advertentie