Daarom laat ik mijn auto graag keuren bij mijn eigen garage. Het is een oldtimer die nogal wat olie lekt. Dat heb je met achtcilinders van dat bouwjaar. Voor de apk is het echter een bezwaar. Gelukkig is dat overkomelijk. ‘Als ik het wegveeg, zie ik het niet meer,’ zegt mijn monteur. Het is fijn om zo’n monteur te hebben.
Ik kwam daar de laatste keer twee confrères tegen uit de buurt van het Amsterdamse Gustav Mahlerplein. Zij rijden naast de obligate Lexus ook liever een karaktervolle bak. Ze komen er om dezelfde reden.
Terwijl we zo wat keuvelden over het belang van een integere garagist die weet wat goed is voor zijn klanten, zei de oudste van de twee, die zich voorstelde als salary partner van het kantoor met de architectuur van een apenrots, dat zij ook zo’n service hadden. Hij wees naar de man met de poetsdoek.
De ander knikte instemmend. Hij wist meteen waarop hij doelde. ‘Wij hebben cliënten die ook weleens olie lekken. Smeerolie vooral. Dan gaan sommige deuren wat soepeler open. In verre landen,’ voegde hij haastig toe.
‘Denk aan SBM Offshore bijvoorbeeld,’ vulde de ander aan. ‘Als dat uitlekt, heb je wat uit te leggen aan de FIOD en zo. En dan is het natuurlijk fijn als je eigen advocaat dat mag onderzoeken van justitie. Wij noemen dat corporate investigations. De Brauw en Allen & Overy zijn daar nummer één in.’
‘Correct’, zei de jongere advocaat, ‘maar wij zijn up and running.’
‘Hoe werkt dat nou precies?’ informeerde ik.
‘Wel, je hanteert natuurlijk allereerst de stofkam, en dat doen we dan wekenlang met de hele afdeling zodat iedereen daarin z’n uurtjes kwijt kan, maar hier en daar moeten natuurlijk ook wat spatjes van witte boorden worden weggeveegd. In de directiekamers,’ verduidelijkte hij, ‘waar onze facturen uiteindelijk worden afgetekend. En dat zijn geen kleine bonnetjes moet je weten. De Brauw heeft met het fraudeonderzoek bij Imtech alleen al tientallen miljoenen gedeclareerd, daar kun je het begrotingstekort van de sociale advocatuur een jaar mee volplempen. Maar voor dat bedrag maken we dan wel een rapport dat zo verschrikkelijk dik is dat het OM niet eens de tijd heeft om het te lezen.
En weet je wat nou het mooiste is?’ Hij wees weer naar de monteur. ‘Die poetsdoek valt onder ons verschoningsrecht.’
Ik liet dat even op mij inwerken terwijl ze samen in de gereedstaande klassieke Porsche stapten. De oudste draaide zich om.
‘Weet je wie hier zijn oude Mercedes ook altijd laat keuren?
Grapperhaus!’

Advertentie