Een maand geleden maakte Peter Schouten en Peter R. de Vries al bekend dat de kroongetuige in het Marengo-proces met hen in zee wilde als respectievelijk raadsman en vertrouwenspersoon. Het OM maakte bezwaar tegen de positie van De Vries als niet-advocaat en doet dat nog steeds. Zo heeft de Vries verzocht dat zijn gesprekken met B niet worden afgeluisterd, maar het OM vindt dat een privilege dat is voorbehouden aan een advocaat. Naast Schouten wordt er nog een tweede advocaat aan het team toegevoegd. Vorige week heeft B. voor het eerst weer verklaringen afgelegd als kroongetuige. Hij weigerde dat zolang hij niet zijn eigen advocaten kon kiezen.

B. heeft bij de Amsterdamse deken een klacht ingediend tegen zijn voormalige anonieme advocaat wegens een reeks uitspraken die deze zaterdag deed in een interview met het Algemeen Dagblad. Hierin vertelt de advocaat, die B. bijstond na de moord op Derk Wiersum, over conflicten tussen hem en de kroongetuige en tussen de kroongetuige en het OM. Volgens Schouten heeft hij hiermee zijn geheimhoudingsplicht geschonden. Ook Peter R. de Vries heeft een klacht ingediend bij de deken tegen de voormalige advocaat omdat deze zou ‘liegen’ over de rol van de Vries in de kwestie. De Amsterdamse deken is inmiddels gestart met een onderzoek.

Op hun beurt hebben de twee voormalige anonieme advocaten van Nabil B. bij de hoofdofficier van justitie aangifte gedaan wegens laster tegen De Vries. Ze vinden dat ze door hem ten onrechte zijn beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag ten opzichte van de kroongetuige.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie