Sander&Hendarin-1400×900
Hendarin Mouselli en Sander van Riel

Hendarin Mouselli en haar compagnon Sander van Riel waren net advocaat-medewerker toen ze besloten voor zichzelf te beginnen. Collega’s verklaarden hen voor gek vanwege de kredietcrisis, maar juist dat vonden ze interessant. ‘We zagen kansen in de flexmarkt,’ zegt Mouselli. ‘Een markt waar anderen niets van moesten weten.’

VRF Advocaten staat uitsluitend ondernemers bij die flexwerkers inhuren of uitlenen. Van Riel: ‘Flexibilisering was en is nog steeds voor veel ondernemers het antwoord om verantwoord te groeien. Zeker omdat wet- en regelgeving op arbeidsrechtelijk gebied ingewikkeld kan zijn. Er is veel om flexwerk te doen, zowel maatschappelijk als in de politiek. Als wet- en regelgeving in de flexmarkt het een jaar volhoudt, is dat bijzonder. Het is een snelle markt met veel vooroordelen. Dat maakt het uitdagend.’

Voor Mouselli en Van Riel is ondernemen blijven uitproberen. ‘Je zit continu in de testfase. De doorontwikkeling van het kantoor kenmerkt zich door keuzes maken en te blijven focussen. Dat zie je ook terug in ons aannamebeleid. We kiezen voor een leeromgeving waarin ruimte is voor diversiteit. Het team bestaat op dit moment uit twee partners en vier medewerkers. We zeggen weleens gekscherend dat we aan alle quota voldoen: heteroseksueel, homoseksueel, moslim, christen, ongelovig, man, vrouw, Turks, Nederlands, Koerdisch. Niets is te gek, als je maar hart hebt voor de zaak.’

Advocaat zijn is meer dan alleen je toga, stelt Van Riel. ‘Als je de drive van je cliënt begrijpt, zijn belangen en afwegingen ziet en dat combineert met het voorrecht om advocaat te zijn en in de rechtszaal te staan dan heb je het gouden ei in handen. Advocaten zijn vechters. Succes komt je nooit aanwaaien.’

Meebewegen

Volgens Mouselli ligt de toekomst en meerwaarde van de advocatuur in het feit dat procederen altijd blijft bestaan. ‘De juridische advisering vraagt om meebewegen. Daarom zetten wij meer en meer in op kennisdeling en strategisch partnership. Daarnaast omarmen wij digitalisering en robotisering in ons vak. Wat we op dit moment nog te veel zien, is dat alles in de advocatuur draait om kennis van het recht. Je kunt een uitstekende advocaat zijn en ondernemend, maar dat maakt je nog geen advocaat-ondernemer. De advocaat van de toekomst vraagt om andere disciplines die helaas nog ver weg zijn in opleidingen voor advocaten. Denk aan vaardigheden als management, ondernemerschap, marketing, communicatie, data en programmeren.’

Het jubileumfeestje dat voor september gepland stond, wordt vanwege de coronacrisis doorgeschoven naar een later moment. ‘Er zijn nu andere prioriteiten. Als er ergens harde klappen vallen, is het in de flexmarkt. Daarom hebben we een corona-team samengesteld om cliënten te begeleiden bij de aanvraag van de NOW-subsidie en bij bedrijfseconomisch ontslag. Ook wij zijn advocaat-ondernemers in crisistijd. Dat betekent scenario’s uitdenken en plannen. Kortom, ondernemen en niet stilzitten. Dat is juist in deze crisistijd belangrijk.’

FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie