Dit meldt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in antwoord op Kamervragen van Chris van Dam (CDA) en Maarten Groothuizen (D66). Aanvankelijk stonden strafzaken bij de kantonrechter pas vanaf 1 september ingepland, omdat dit type zitting lastiger coronaproof te maken is. Onder meer vanuit de advocatuur kwam de roep dat juist deze aan corona gerelateerde boetes al eerder getoetst dienen te worden door de rechter.

Het OM en de rechtspraak geven nu aan deze oproep gehoor door een aantal corona-strafbeschikkingen versneld voor de rechter te brengen. ‘Zij spannen zich beide in, om vóór 1 september 2020 alvast een aantal verzetszaken tegen corona-strafbeschikkingen bij de kantonrechter aan te brengen’, schrijft Grapperhaus. ‘Het OM zal in dat kader een representatieve selectie van deze verzetszaken maken.’

Onduidelijkheid

Volgens Van Dam en Groothuizen kunnen rechterlijke uitspraken over coronazaken “de maatschappelijke onduidelijkheid rond de rechtsgeldigheid van dit soort strafbeschikkingen deels beantwoorden”. Het uitblijven van deze toetsing en rechtsvorming was in hun ogen een “ernstige” tekortkoming. Wanneer de corona-strafbeschikkingen eerder voor de rechter komen, kunnen advocaten als Tjalling van der Goot daar sneller een principiële zaak van maken.

vordering schadevergoeding

Van der Goot vecht coronaboetes principieel aan

Advocaat Tjalling van der Goot brengt samen met de stichting Smart-Exit coronaboetes voor de rechter om het kabinetsbeleid principieel aan te vechten.

crona

Deel van Dossier

Coronacrisis

De uitbraak van het coronavirus heeft ingrijpende gevolgen, ook voor de advocatuur. Volg hier de belangrijkste ontwikkelingen.

Coronacrisis

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie