200707-PPP-LegalSector-vd-v04-150dpi
Post-Pandemic Picture Image credit: Getting the picture

De zogeheten Post Pandemic Picture is gemaakt in samenwerking met Johan Koggink (managing director Van Benthem & Keulen) en Jan Leliveld (partner Van Doorne).
Volgens Getting the picture zullen ook binnen de juridische sector na de coronacrisis sommige zaken anders gaan dan vóór de pandemie. De ‘strategieplaat’ kan helpen bij de discussie over vernieuwing en bij het maken van keuzes, aldus het bureau.

Belangrijke verandering is het thuiswerken. Door de coronamaatregelen moesten ook advocaten veelal vanuit huis werken. De invoering van nieuwe technologie en software heeft daardoor sneller plaatsgevonden dan normaal het geval zou zijn geweest, constateert Getting the picture.

Betrokkenheid

De nieuwe manier van werken vraagt volgens Getting the picture om andere aansturing. ‘Het digitale contact met collega’s en medewerkers kan dan wel effectiever zijn, maar een afnemende sociale betrokkenheid ligt op de loer. Leidinggevenden zullen hier alert op moeten zijn.’

De crisis vraagt om sterk leiderschap, stelt het adviesbureau in zijn toelichting op de poster. ‘Er moet goed gekeken worden naar de marktpositie. Waar in gebieden zoals het arbeidsrecht en bestuursrecht zaken wel door blijven gaan, daar zien de advocaten in strafrecht en M&A hun omzet dalen. Uit diverse onderzoeken blijkt tevens, dat het voor de zelfstandige advocaten en kleinere kantoren zwaarder weer is dan voor de grotere en met name full service kantoren. Sommige kantoren zien in deze grillige omstandigheden aanleiding om juist ook voor de lange termijn de strategie onder de loep te nemen. Binnen welke vakgebieden blijven we actief? Waar moet de positie worden versterkt? Gaan we autonoom groeien of gaan we partnerships aan om zo een sterk (inter)nationaal netwerk te vormen?’

Nieuwe diensten

Getting the picture verwacht dat de invoering van nieuwe technologie door de pandemie nog verder versnelt. Nieuwe business modellen, producten en diensten worden in rap tempo ontwikkeld, aldus het bureau. Als voorbeeld van nieuwe dienstverlening noemt Getting the picture online advocaten, gericht op kleine ondernemers.

Coronacrisis

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie