Zeker één kogelgat in een raam naast de voordeur trof de politie bij het Amsterdamse kantoor aan. De politie zegt graag in contact te komen met getuigen die vannacht iets gezien of gehoord hebben.

De Amsterdamse zender AT5 meldt dat een van de buurtbewoners heeft gezegd dat hij tussen 4.00 uur en 6.00 uur wakker werd van een of meerdere schoten, anderen zeggen rond 3.00 uur schoten te hebben gehoord. De reden van de beschieting is vooralsnog niet duidelijk.

Jan-Hein Kuijpers stond in het verleden Willem Holleeder bij. Ook was hij de advocaat van een van de hoofdverdachten van de verijdelde helikopterkaping in Limburg. Vrijdagmiddag was Kuijpers niet bereikbaar voor commentaar.

Geschokt

De Nederlandse orde van advocaten (NOvA) laat in een reactie weten geschokt te zijn over de beschieting van het kantoor. ‘Het is heel ernstig dat dit is gebeurd.’ De advocatenorde brengt naar voren dat de moord op advocaat Derk Wiersum en de aanslag op Philippe Schol al eerder duidelijk maakten dat advocaten bij de uitoefening van hun beroep concrete risico’s kunnen lopen. ‘Het is van het grootste belang dat advocaten hun belangrijke werk, een onmisbaar onderdeel van een rechtsstaat veilig kunnen doen.’

De advocatenorde werkt aan het vergroten van de bewustwording van mogelijke risico’s en de weerbaarheid van advocaten. Daarbij doet de NOvA onderzoek naar de behoeften van advocaten op het gebied van veiligheid. Het Team Vertrouwenspersonen is er eind vorig jaar in getraind om te gaan met de gevoelens van onveiligheid bij advocaten. Voor advocaten die een concrete dreiging ondervinden, is er een noodnummer beschikbaar.

Collega advocaten reageren ontzet. ‘Ongelovelijk! Dit moet echt eens een keer afgelopen zijn!’ twittert strafrechtadvocaat Boriana Petkova, partner bij Baumgarten CS Advocaten in Den Haag. Strafrechtadvocaat Sidney Smeets (Spong advocaten, Amsterdam) twittert: ‘Wat een vreselijk naar nieuws, temeer omdat toen ik net advocaat was in Utrecht een bom ontplofte bij het kantoor van Paul Bovens waar Jan-Hein toen nog werkte. Sterkte!’

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie