Sébas Diekstra m
Sébas Diekstra

De beschieting van het kantoor van Kuypers & Nillesen Advocaten, in de nacht van donderdag op vrijdag in Amsterdam maakt veel los bij collega-advocaten. ‘We weten inmiddels wel dat we niet onschendbaar zijn als advocatuur,’ zegt strafrechtadvocaat Sébas Diekstra (Diekstra Van der Laan, Leiden). ‘Zo’n bericht maakt dat wel weer pijnlijk duidelijk, ondanks dat we de exacte toedracht nog niet kennen. Ik hoop en ga er ook vanuit dat de kwestie hoog opgepakt wordt door de politie en OM.’

Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten zegt op BNR Nieuwsradio dat hij een zorgelijke ontwikkeling ziet, nadat in november vorig jaar advocaat Philippe Schol werd neergeschoten en in september vorig jaar Derk Wiersum werd doodgeschoten. ‘We maken onderdeel uit van een rechtsstaat waarin mensen die worden verdacht van strafbare feiten voor de rechter moeten komen. Die hebben een advocaat nodig en op deze manier gaat er een dreiging uit naar strafrechtadvocaten. Wij willen niet op deze manier ons werk moeten doen. Dat moet vrij, onafhankelijk en met grote inzet voor die mensen die soms wel verdacht worden van zulke dingen.’

Bedreigingen

sidney_smeets_portret m
Sydney Smeets

Via email en social media hebben strafrechtadvocaat Sydney Smeets en de collega’s van zijn kantoor met enige regelmaat te maken met bedreigingen. ‘Dat is vervelend, op het moment dat het echt serieus is, doen we daar ook aangifte van. Vorig jaar hebben we een paar keer aangifte gedaan, dit jaar tot nu toe één keer. Daarnaast hebben we veiligheidsmaatregelen getroffen die voorkomen dat bij een beschieting een kogel daadwerkelijk naar binnen kan komen.’

Diekstra vertelt dat hij op zijn kantoor recent te maken heeft gehad met een ‘zeer ernstige bedreiging’ van een kantoorgenote door een ex-cliënt. ‘De bedreiging was heel concreet en we hadden direct al het gevoel dat het snel kon escaleren. Vandaar dat we de politie onmiddellijk hebben ingeschakeld. Het is vervolgens zeer adequaat opgepakt. Binnen enkele minuten stond een coördinator van de politie op de stoep en zijn de nodige maatregelen genomen.’

Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Redacteur

Profile page
Advertentie