‘Ik wil dat de minister van Justitie en Veiligheid een onafhankelijk onderzoek laat instellen om aan de hand van recente relevante strafzaken te bezien of zowel de Advocatenwet als de Gedragsregels Advocatuur voldoende zijn, of meer wettelijk geborgd moet worden’, aldus van Dam in De Telegraaf. Aanleiding zijn de beschuldigingen van het Openbaar Ministerie dat een aantal advocaten in het Marengo-proces informatie gelekt zouden hebben naar de criminele organisatie van Ridouan Taghi. Deze kwestie wordt onderzocht door de Amsterdamse deken Evert-Jan Henrichs.

Van Dam vindt onder meer dat een advocatenkantoor niet zomaar meerdere verdachten uit hetzelfde opsporingsonderzoek bij zou mogen staan. ‘Het is de vraag of dat nog van deze tijd is.’ In het Marengo-proces vertegenwoordigt bijvoorbeeld het kantoor Ficq & Partners diverse verdachten. Daarnaast pleit het CDA-Kamerlid voor een volledig verbod van contante betalingen aan advocaten. Nu mogen advocaten contant tot vijfduizend euro aannemen.

Sinds 2015 is de Wet positie en toezicht advocatuur van kracht. Deze wet wordt op dit moment geëvalueerd. In het huidige toezicht is een belangrijke rol weggelegd voor enerzijds de lokale dekens en anderzijds een landelijk college van toezicht.

Moreel kompas

Van Dam is zelf negentien jaar officier van justitie en plaatsvervangend hoofdofficier geweest in Amsterdam en Den Haag. ‘Daar waar vroeger ook in de onderwereld respect bestond voor de rol en positie van advocaten, is in de huidige drugshandel werkelijk ieder moreel kompas over boord gezet’, stelt hij.

VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden reageert dinsdag kritisch op de uitlatingen van coalitiepartner CDA. In een tweet schrijft Van Wijngaarden: ‘Altijd goed om regels “opnieuw te bekijken” maar wel graag eerst door de onafhankelijke
Advocatenorde en strafrechtadvocatuur zelf. Dat kunnen ze prima zonder de minister van justitie. Bovendien zuiverder eerst eens het oordeel van de rechters in de Marengo-zaak af te wachten.’

De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) reageert behoedzaam in De Telegraaf. ‘De betrokken advocaten kunnen zich publiekelijk vanwege hun beroepsgeheim onmogelijk voluit verweren’, aldus woordvoerder Anno Huisman. ‘Iedereen, OM en media incluis, moet terughoudend zijn in zijn uitlatingen en zijn mening over individuele advocaten, in ieder geval tot de dekens hun onderzoek hebben afgerond.’ Huisman benadrukt dat strafrechtadvocaten nu al moeten voldoen aan veel voorschriften.

 

Advocaten woedend over aantijgingen OM in Marengo-proces

Advocaten in het liquidatieproces Marengo zijn woedend over een proces-verbaal dat het Openbaar Ministerie aan het strafdossier heeft toegevoegd.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie