Het initiatief tot de wraking kwam van advocaat Nico Meijering (Ficq & Partners) nadat hij botste met een rechter-commissaris tijdens de raadkamerzitting op dinsdag. Daar werd kroongetuige Nabil B. ondervraagd door advocaten van de verdachten in het proces. ‘Ik werd op zodanige wijze bejegend dat er de objectieve vrees van vooringenomenheid ontstond’, reageert Meijering. Over welk specifiek issue het ging, wil hij niet zeggen: ‘Dat hoort in beginsel thuis in de rechtszaak.’

De wraking van beide rechters-commissaris werd breed gesteund: door een groep advocaten die in totaal elf verdachten in het Marengo-proces bijstaan. Totdat de wrakingskamer zitting heeft, zijn de verhoren van de kroongetuige tijdelijk gestopt.

Oplaaiend conflict

Vorige week werd de meervoudige rechtbank in de Marengo-zaak bijna gewraakt door Yassine Bouchikhi, advocaat van verdachte Zaki R. Bouchikhi voelde zich gediscrimineerd door een uitspraak van één van de drie rechters. Die verweet hem een ongeoorloofd onderonsje gehad te hebben met een hoofdverdachte in het proces. Bouchikhi zag op het laatste moment van wraking af.

De wraking van de rechter-commissaris is een nieuw incident in het steeds verder oplaaiende conflict tussen enerzijds de advocaten in het Marengo-proces en anderzijds het Openbaar Ministerie en de rechtbank. Vorige week beschuldigde het OM verschillende advocaten van het lekken van informatie naar hun cliënten. Gisteren werd advocaat Leon van Kleef (Ficq & Partners) door de officier van justitie verweten dat hij een getuige opzettelijk zou hebben beïnvloed. Eerder al probeerde het OM de benoeming te dwarsbomen van het verdedigingsteam dat kroongetuige Nabil B. bijstaat.

onmiskenbaar onverbindend

Van Dam: ‘Nieuwe gedragsregels vanwege Marengo-affaire’

Na de ophef rond het Marengo-proces moeten volgens CDA-Kamerlid Chris van Dam de gedragsregels van de advocatuur herzien worden.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie