De 49-jarige vrouw was in 2017 in dienst van het kantoor Popescu Advocaten, en had een geheimhoudingsverklaring van haar werkgever ondertekend. Dat weerhield haar er niet van informatie uit een mensenhandeldossier te kopiëren. Ze zou screenshots gemaakt hebben van passages, en die via Facebook Messenger verzonden hebben naar haar echtgenoot. Ook had ze andere processtukken in de auto van haar werkgever laten slingeren.

Haar schoonzus figureerde in het mensenhandeldossier als slachtoffer. De secretaresse vertelde vrijdag bij de Haagse politierechter dat ze puur uit nieuwsgierigheid de stukken had gekopieerd. “Ik had er verder geen enkele bedoeling mee”, zei ze. “Ik wilde alleen maar lezen wat er was gebeurd.” Ze ontkende passages uit het dossier op Facebook Messenger gezet te hebben.

Reputatieschade

De officier van justitie sprak van een zeer ernstige zaak. ‘Een advocatenkantoor kan ontzettende reputatieschade oplopen als secretaresses met stukken gaan strooien.’ De officier eiste een celstraf van vier maanden tegen de vrouw, waarvan twee maanden voorwaardelijk.

De zaak kwam aan het rollen toen de man en vrouw in een echtscheidingsprocedure belandden. Hij lichtte haar werkgever in over de doorgespeelde passages. Na een onderzoek door het kantoor werd ze ontslagen. ‘Mijn cliënte is slachtoffer van een wraakzuchtige ex-echtgenote’, verklaarde de raadsman van de verdachte. Hij zou haar bij haar nieuwe werkgever buiten de advocatuur ook weer zwart maken.

‘Dossiers horen op kantoor te blijven’, oordeelde de Haagse politierechter. ‘Als medewerkers ze mee naar huis nemen, dan vliegen ze eruit’, zei hij streng. Hij hield er echter rekening mee dat de ex-echtgenoot de vrouw het leven zuur maakt en kwam daarom tot een lagere straf dan geëist.

Maarten Bakker

Profile page
Advertentie