De Turks-Koerdische advocaat Ebru Timtik is donderdag na een hongerstaking van 238 dagen in een ziekenhuis in Istanboel overleden. De vrouw wilde met haar actie een eerlijk proces afdwingen.

Timtik werd vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13,5 jaar omdat ze deel uitmaakte van een verboden politieke organisatie. Collega-advocaat Aytac Unsal, die samen met Timtik in hongerstaking ging, kreeg een celstraf van tien jaar opgelegd. Beide advocaten stelden dat hun veroordeling was gebaseerd op valse verklaringen van anonieme overheidsinformanten.

Enkele weken geleden hadden de Turkse balies in een gezamenlijke oproep nog aangedrongen op de vrijlating van Timtik en Unsal.

De Europese Commissie uitte vrijdag kritiek op Turkije in reactie op de dood van Timtik. ‘De hongerstaking van Ebru Timtik voor een eerlijk proces en de tragische afloop ervan maken pijnlijk duidelijk hoe dringend noodzakelijk het is dat de Turkse autoriteiten de mensenrechtensituatie in het land verbeteren’, aldus een woordvoerder.

 

coranavirus-4929536__340

Politieke gevangenen blijven vast

gevangenissen zijn potentiële besmettingshaarden en dus laten sommige landen gevangenen vervroegd vrij. Dat geldt niet voor politieke gevangenen.

Advertentie