De minuut stilte werd precies om 12.00 uur in acht genomen, voor de ingang van de orde. Naast de Amsterdamse deken en advocaten van het kantoor Van der Woude de Graaf deed ook Lawyers for Lawyers mee aan de demonstratieve herdenking.

De herdenking vond plaats na een oproep vorige week van de Federation des Barreaux d’Europe aan alle Europese ordes. Volgens de FBE is Timtik niet in de Turkse gevangenis beland omdat ze lid zou zijn van een terroristische organisatie, maar omdat ze haar cliënten verdedigde.

Sotoudeh

De FBE zegt te hopen dat de dood van Timtik niet tevergeefs is geweest en dat ze onder meer tot extra aandacht leidt voor de Iraanse advocaat Nasrin Sotoudeh. Ook zij ging drie weken geleden in hongerstaking en zou in kritieke conditie verkeren.

De collega van Timtik, Aytac Unsal, eveneens in de gevangenis en in hongerstaking, is vorige week op bevel van het Turkse hooggerechtshof vrijgelaten.

‘We zullen niet langer zwijgen. Zwijgen is medeplichtig zijn’, aldus de FBE in een verklaring.

Voorzitter Irma van den Berg van het Nederlandse L4L zei maandag een campagne voor te bereiden om meer aandacht te vragen voor het lot van Sotoudeh.

Naar verluidt is maandag ook bij andere kantoren in Amsterdam een minuut stilte gehouden in ere van Timtik.

EgcmcmfWkAYPR4A

Koerdische advocaat sterft na hongerstaking

De Turks-Koerdische advocaat Ebru Timtik is donderdag na een hongerstaking van 238 dagen in een ziekenhuis in Istanboel overleden.

Advertentie