Met de toekenning van de dekenprijs heeft de Amsterdamse raad niet alleen uitdrukking gegeven aan zijn waardering voor Derk Wiersum als voortreffelijk advocaat, schrijft deken Evert-Jan Henrichs in een bericht aan alle Amsterdamse advocaten.
‘Hij was een gedreven, bevlogen en scherpzinnig advocaat met het hart op de juiste plaats en gewaardeerd en bemind door velen, zowel door zijn beroepsgenoten als door rechters en officieren van justitie. Met de postume toekenning heeft de Amsterdamse raad ook duidelijk willen maken dat de herinnering aan Derk Wiersum hoog zal worden gehouden.’

De uitreiking van de dekenprijs aan familieleden van Derk Wiersum vond afgelopen vrijdag in besloten kring plaats. Vriend en oud-collega Bart Stapert sprak daarbij namens de familie een dankwoord uit.
De moord op Wiersum bijna een jaar geleden veranderde Nederland, aldus Stapert. ‘Zeker juridisch Nederland. Iedere rechter, iedere officier van justitie, iedere advocaat, en zeker iedere strafrechtadvocaat, denkt aan Derk bij bepaalde zaken, bepaalde beslissingen, bepaalde cliënten.’

Ook om die reden is het belangrijk dat de dekenprijs aan Derk Wiersum wordt gegeven, stelde Stapert. ‘Om te memoreren dat hij als advocaat is vermoord bij het uitoefenen van zijn rechtsstatelijke rol. In the line of duty.’

Derk Wiersum

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie