Het gaat om 48 reguliere advocaten en 7 advocaat-stagiairs, de meerderheid vrouw. Ze werden op 11 september door de hoofdofficier van justitie in Ankara ervan beschuldigd lid te zijn van een terroristische organisatie. Volgens The arrested Lawyers initiative is deze aanklacht in Turkije een bekende tactiek om de politieke oppositie van het regime Erdogan te onderdrukken. De opgepakte advocaten zouden slechts juridische bijstand gegeven hebben aan politieke tegenstanders van het regime.

Enkele dagen voor de massa-arrestatie had Erdogan tijdens de opening van het justitieel jaar tegenover officieren van justitie en rechters verklaard dat “zij die als advocaten van terroristen optreden een prijs moeten betalen wanneer zij zich zelf als terroristen gedragen”. Gevreesd werd al dat dit een nieuwe fase zou inluiden in de vervolging van Turkse advocaten. Sinds de couppoging in 2016 heeft de Turkse regering volgens Arrested Lawyers een grootschalige jacht geopend op “dissidente” advocaten, rechters en andere juristen. Sindsdien zijn 1600 Turkse advocaten gearresteerd, 600 daarvan belandden in de cel, 441 advocaten zijn veroordeeld.

Vorige week was er in Nederland nog een herdenking uit solidariteit met de omgekomen Koerdische advocate Ebru Timtik, die na een hongerstaking in gevangenschap overleed.

a65332af-0180-4863-8be2-74b50831b098

Minuut stilte voor Ebru Timtik

Amsterdamse advocaten en medewerkers van de Amsterdamse orde hebben maandag met een minuut stilte de overleden Koerdische advocaat Ebru Timtik herdach

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie