Vorig jaar daalde de omzet in de Europese overnamemarkt al met 22 procent. Dit onder meer door de Brexit en de handelsoorlog tussen China en de VS. De coronacrisis heeft het M&A-sentiment een extra klap gegeven: in het eerste half jaar van 2020 daalde de totale omzet van de Europese markt nog eens met 32 procent tot 262,9 miljard euro. Het totaal aantal transacties ten opzichte van 2019 nam af met 31 procent. ‘De COVID-19-pandemie heeft een grote weerslag op de Europese fusie- en overnamemarkt’, aldus een toelichting.

Naaste de negatieve impact, verwachten de onderzoekers ook extra kansen in de context van corona. Met name op het gebied van ‘distressed’ en ‘turnaround’ M&A: dit zijn crisis-gerelateerde projecten zoals herstructureringen. Bijna driekwart van de kapitaalkrachtige private equity-partijen zegt belangstelling te hebben voor het investeren in deze activiteiten.

Minder bereidheid

Toch overheersen de negatieve effecten van de crisis op de fusie- en overnamemarkt in Europa. Dit blijkt uit de reacties van de senior leidinggevenden van 170 ondernemingen en 60 private equity-organisaties die deelnamen aan het onderzoek. 74 procent van hen geeft aan dat hun bereidheid om deals te sluiten is verminderd. 65 procent overweegt helemaal geen M&A-activiteit, tegenover 45 procent vorig jaar.

crona

Deel van Dossier

Coronacrisis

De uitbraak van het coronavirus heeft ingrijpende gevolgen, ook voor de advocatuur. Volg hier de belangrijkste ontwikkelingen.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie