Volgens Plasman wil de Amsterdamse deken van hem horen hoe hij de advocaat-cliëntrelatie ziet in het licht van de recent aangekondigde politieke samenwerking. ‘Ik wil op mijn beurt ook graag van de deken horen hoe hij daar tegenaan kijkt.’

Plasman en De Mos maakten afgelopen weekend bekend dat ze namens de politieke beweging Code Oranje willen meedoen aan de Tweede-Kamerverkiezingen volgend voorjaar. De Mos wordt lijsttrekker, Plasman de nummer twee.

Onafhankelijkheid

Plasman zegt dat De Mos graag wil dat hij hem als raadsman blijft bijstaan. In de corruptiezaak tegen De Mos lopen momenteel de verhoren. Mogelijk komt de kernwaarde onafhankelijkheid in het geding, erkent Plasman. ‘De vraag is of ik als raadsman voldoende afstand kan bewaren tot mijn cliënt. Ik ben daar nog niet uit.’

De advocaat wijst erop dat er nog geen jurisprudentie bestaat die duidelijkheid schept. ‘Ik ken gevallen waarbij sprake was van andere relaties, naast de advocaat-cliëntrelatie. Van een advocaat die zijn zoon verdedigde bijvoorbeeld, of een kantoorgenoot. In die gevallen kon dat wel.’

Plasman benadrukt dat er feitelijk nog geen stappen zijn gezet, die van invloed zijn op zijn werk als advocaat. ‘We zijn alleen maar kandidaat-Kamerlid voor een politieke partij. Strikt genomen hebben we geen formele band. Het zou wat anders zijn als we samen een politieke partij hadden opgericht.’

Volgens de Amsterdamse advocaat komt dat formele moment in zicht als De Mos en hij bij de Kiesraad worden geregistreerd als lijsttrekkers. ‘In de tussentijd ga ik goed naar andere mensen luisteren. Uiteindelijk is het heel simpel: als het niet kan, doe ik het niet.’

KeesPijnappels_01

Kees Pijnappels

Hoofdredacteur

Profile page
Advertentie