De Kamer van Koophandel heeft deze week de eerste registraties van een UBO opgenomen in het nieuwe register. Nederlandse vennootschappen en andere juridische entiteiten als stichtingen zijn voortaan verplicht om hun ‘uiteindelijke belanghebbenden’ (ultimate beneficial owners, UBO’s) te registreren in het UBO-register.

Deze registratieverplichting geldt niet voor onder meer beursgenoteerde vennootschappen en verenigingen van eigenaars. Bestaande entiteiten hebben tot 27 maart 2022 de tijd om hun UBO’s in te schrijven. Nieuw opgerichte organisaties dienen een UBO gelijktijdig met de inschrijving in het Handelsregister te registreren.

Het register, bedoeld om witwassen tegen te gaan, had eigenlijk in januari van start moeten gaan. Corona en IT-perikelen zorgden voor vertraging.

Jan-van-der-Valk-2-300×200

UBO-register duur en fraudegevoelig

Op kritiek dat het UBO-register duur en fraudegevoelig zou zijn, is nauwelijks gereageerd, constateert advocaat Jan van der Valk.

Advertentie