‘Omdat alle gerechtsgebouwen coronabestendig en volgens de anderhalvemeter-norm zijn ingericht, kunnen fysieke zittingen in rechtszalen op een veilige manier doorgaan,’ liet de Raad voor de Rechtspraak woensdag weten.

Naast fysieke zittingen, zullen rechtszaken ook digitaal blijven plaatsvinden. Een rechter kan er in een fysieke zaak ook voor kiezen over te gaan op een digitale behandeling, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van corona-gerelateerde klachten bij een van de betrokkenen in een rechtszaak.

Op beperkte schaal kunnen ook journalisten en belangstellenden een zaak blijven bijwonen. Per rechtsgebouw wordt per zaak bekeken hoeveel journalisten en belangstellenden bij de zitting aanwezig mogen zijn. In zaken waar veel maatschappelijke belangstelling voor is, zal de Rechtspraak livestreams inzetten, om deze zaken toegankelijk te maken voor een zo groot mogelijk publiek, laat de Rechtspraak weten.

Donderdag maakte de Rechtspraak bekend dat vanaf 2 oktober in de publieke ruimten van alle gerechtsgebouwen dringend wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. In de zittingszalen hoeft, zodra een zitplaats is opgezocht, geen mondkapje gedragen te worden.

crona

Deel van Dossier

Coronacrisis

De uitbraak van het coronavirus heeft ingrijpende gevolgen, ook voor de advocatuur. Volg hier de belangrijkste ontwikkelingen.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie