In navolging van de Tweede Kamer heeft de Eerste Kamer dinsdag ingestemd met de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) van minister Dekker (Rechtsbescherming). De wet maakt het voor ondernemingen gemakkelijker een akkoord te bereiken met schuldeisers en aandeelhouders over de herstructurering van schulden.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt te verwachten dat veel ondernemingen door de coronapandemie te maken krijgen met geldproblemen of faillissement. Op dit moment kan een akkoord over het terugbrengen van schulden alleen tot stand komen als alle betrokken schuldeisers en aandeelhouders daarmee instemmen. Met de invoering van de WHOA volstaat straks een meerderheid.

Volgens het ministerie komt de wet ten goede van bedrijven die vanwege een te zware schuldenlast failliet dreigen te raken, maar beschikken over bedrijfsactiviteiten die nog wel levensvatbaar zijn. Zij kunnen dankzij de wet gemakkelijker een doorstart maken en een faillissement voorkomen.
Insolventieadvocaten drongen dit voorjaar aan op snelle invoering van de wet, met het oog op de coronacrisis.

Kamer akkoord met faillissementswet

Tweede Kamer stemt in met faillissementswet WHOA, waarvoor de advocatuur gepleit heeft.

Advertentie