De brief van de deken is een reactie op uitlatingen van onder meer Johnson en zijn minister van Binnenlandse zaken Priti Patel waarin werd verwezen werd naar ‘linkse en activistische mensenrechtenadvocaten’ die het rechtssysteem zouden ‘verlammen’.

Volgens Dunlop kleven er risico’s aan dat soort taalgebruik. Hij wijst erop dat, in tegenstelling tot in andere landen, geweld tegen advocaten in het VK zeldzaam is. ‘In een klimaat van toenemend populisme is dit soort retoriek echter niet alleen gemakkelijk en beledigend, het is ook potentieel schadelijk.’

Gewetenloos

De deken stelt dat advocaten die tegen de staat optreden, hun professionele en wettelijke plicht doen. ‘Het is gewetenloos dat de regering van Hare Majesteit op deze manier de acties van professionals afkeurt, die niet de vrijheid hebben om anders te doen.’

Volgens Dunlop doen Johnson en zijn regering er goed aan dergelijke taal te mijden en te onderkennen dat procedures tegen de overheid een noodzakelijk onderdeel van de democratie vormen.

Advertentie