Het rapport bevat gegevens uit 45 lidstaten van de Raad van Europa over de hoeveelheid geld en middelen die de landen spenderen aan hun rechtssystemen. Ook efficiëntie en kwaliteit van de openbare justitiële dienstverlening wordt vergeleken, op basis van cijfers uit 2018.
Nederland besteedt met ruim 120 euro per inwoner per jaar ongeveer twee keer zoveel aan het eigen rechtssysteem als het Europese gemiddelde. Het bruto binnenlands product is overigens ook fors hoger. Aan rechtshulp besteedt Nederland bijna 24 euro per persoon per jaar. Het gemiddelde in de 45 Europese landen, waartoe ook Rusland, Turkije, Georgië en Oekraïne worden gerekend, ligt lager dan 3 euro.

Vergeleken met landen in West-Europa zijn de verschillen ook groot. Zo telt België 163 advocaten per 100.000 inwoners, maar besteedt het jaarlijks gemiddeld slechts 9 euro aan rechtshulp. Denemarken heeft 113 advocaten en spendeert aan rechtshulp ruim 19 euro per inwoner. Duitsland telt gemiddeld bijna twee keer zoveel advocaten als Nederland en besteedt 8 euro aan rechtshulp. Engeland heeft 270 advocaten per 100.000 inwoners en spendeert per hoofd ruim 31 euro aan rechtshulp. In Noord-Ierland, dat relatief weinig advocaten telt, bedraagt de rechtshulp per inwoner zelfs 48 euro.

Het afhandelingspercentage van rechtszaken in Nederland (de hoeveelheid afgehandelde zaken gedeeld door de instroom van nieuwe zaken) is vergelijkbaar met het Europese gemiddeld. De ratio ligt voor strafzaken en civiele zaken iets boven de 100 procent, hetgeen betekent dat er iets meer zaken worden afgehandeld dan dat er binnenkomen. Alleen in het bestuursrecht scoort Nederland met een ratio van 95 lager dan het gemiddeld.

De Raad van Europa heeft tegelijk met de publicatie van het rapport ook een interactieve databank opengesteld.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie