Dat bleek woensdag in de Tweede Kamer tijdens wetgevingsoverleg over aanpassing van de Wet griffierechten burgerlijke zaken. Dekker wil de griffierechten voor civiele zaken onder 5.000 euro verlagen en boven 5.000 euro te verhogen. Daarmee wordt een fout in de wet rechtgezet die ertoe leidt dat een bedrijf 499 euro griffierecht zou moeten betalen voor een rechtszaak over 501 euro.

Het debat draaide met name over een reeks van zeven amendementen van GroenLinks en SP. Die leiden er toe dat mensen met een kleine portemonnee minder of geen griffierechten zouden hoeven te betalen, soms ook als ze de zaak verliezen. Om dat te bekostigen willen ze voor grote ondernemingen voor alle zaken behalve kantonzaken een dubbel tarief invoeren.

Coalitiepartijen VVD, CDA en D66 betwijfelden woensdag of GroenLinks en SP een sluitende rekensom hebben gemaakt. Volgens CDA-Kamerlid Chris van Dam zijn er honderden miljoenen gemoeid met verlaging van griffierechten en de stijging van het aantal zaken die daaruit voortvloeit. Van Dam stelde dat de Tweede Kamer na eerdere debatten over het griffierecht gebonden is aan de afspraak dat wetswijziging budgetneutraal dient te zijn.
Ook minister Dekker waarschuwde er voor dat het huidige wetsvoorstel in balans is, die wordt verstoord als er aan wordt gesleuteld. Dekker vindt het verder ‘nodeloos complex en niet eerlijk’ om grote bedrijven meer griffierecht te laten betalen. De minister deed wel de toezegging na te willen gaan of de huidige hardheidsclausule, waarbij de rechter de griffierechten bij zijn uitspraak op nul kan zetten, naar behoren functioneert. Ook gaat hij na of rechters bij de veroordeling in proceskosten de financiële draagkracht van schuldenaren laten meewegen.

Volgende week stemt de Tweede Kamer over de amendementen. De kans dat die worden aangenomen is klein.

hammer-611589_1280

Linkse oppositie: hogere griffiekosten voor grote bedrijven

Oppositiepartijen SP en GroenLinks in de Tweede Kamer willen dat grote bedrijven dubbele griffierechten gaan betalen bij gerechtelijke procedures.…

KeesPijnappels_01

Kees Pijnappels

Hoofdredacteur

Profile page
Advertentie