De gesprekken zijn niet uitgeluisterd en inmiddels verwijderd, meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), die ook de NOvA heeft geïnformeerd. De fout kwam aan het licht na een melding van het detentiecentrum Schiphol. Daar werd op 16 september onbedoeld een gesprek opgenomen tussen een advocaat en diens cliënt.

Een systeem met nummerherkenning moet voorkomen dat gesprekken met advocaten worden opgenomen. De NOvA houdt daartoe een lijst bij van geheimhoudernummers. Deze lijst wordt dagelijks doorgegeven aan justitie. Volgens de DJI ging het mis doordat sommige advocaten niet hun originele tiencijferig telefoonnummer hadden geregistreerd, maar een langer doorkiesnummer. Inmiddels zou het systeem zijn aangepast.

Sinds de DJI in 2013 begon met het systeem van nummerherkenning is geregeld sprake geweest van fouten in de software. In totaal zijn circa 25.000 telefoongesprekken opgenomen. Daarvan zijn er tientallen ook daadwerkelijk uitgeluisterd. Een speciale commissie deed eind vorig jaar aanbevelingen om het systeem te verbeteren.

telefoon-Pixabay-bssmadeit

Manco’s aan systeem nummerherkenning DJI

Het systeem van nummerherkenning bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) vertoont diverse mankementen.

Advertentie