Gedurende ruim een jaar heeft documentairemaakster Ingeborg Jansen advocaten van Advokatenkollektief Rotterdam gevolgd. ‘Je krijgt een inkijkje in wat sociaal advocaten precies doen en ook in de problematiek van de rechtzoekenden.’ In de documentaire brengt Jansen het maatschappelijke belang van een goed functionerend stelsel van gefinancierde rechtsbijstand in beeld.

Al sinds de jaren ’70 staat Advokatenkollektief Rotterdam mensen in juridische conflicten bij die zelf geen advocaten kunnen betalen. De bevlogen sociaal advocaten moeten door de vele bezuinigingen op gefinancierde rechtsbijstand hun werk tegen steeds lagere vergoedingen doen.

Jacqueline Nieuwstraten s
Sociaal advocaat Jacqueline Nieuwstraten (rechts).

Jacqueline Nieuwstraten is één van de advocaten van Advokatenkollektief Rotterdam. Zij is sociaal advocaat onder meer op het gebied van bijstand, kinderbijslag, studiefinanciering en toeslagen. ‘Ik begrijp nog steeds niet waarom het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand gewijzigd moet worden. Het functioneert heel goed. Alleen staan de vergoedingen voor advocaten niet in verhouding tot hun werkzaamheden. Dat heeft de Commissie Van der Meer in 2017 ook al vastgesteld. Daar moet iets aan gedaan worden.’

Bij het plan van minister Sander Dekker om rechtsbijstand aan minvermogenden in de toekomst meer door rechtsbijstandsverzekeraars te laten doen, heeft ze grote twijfels. ‘Ik vraag mij af hoe zij onze doelgroep zullen gaan bedienen. Uit de plannen begrijp ik dat er (nog) meer ingezet gaat worden op online hulpverlening, zoals via chatbox. Ook dat zie ik niet zo snel werken voor onze doelgroep.’

De laatste sociaal advocaten, maandag 9 november 2011 op NPO2 om 20.25 uur. Bekijk de trailer hier.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie