Otto probeerde vanuit de gevangenis getuigen in een afpersingszaak om te kopen om hem vrij te pleiten. Daarbij kreeg hij hulp van verschillende medeverdachten, waaronder zijn toenmalige civiele advocaat Jan-Piet van R. De raadsman smokkelde onder meer briefjes uit de gevangenis waarop Otto instructies gaf om getuigen te beïnvloeden.

Daarmee had Van R. een sleutelrol, aldus de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Hij wist dat hij als advocaat niet gecontroleerd zou worden bij zijn bezoek aan de gevangenis. Juist daarom was zijn rol extra kwalijk, luidt het vonnis: ‘Als advocaat maakt hij een wezenlijk onderdeel uit van de rechtsstaat die Nederland is. Dat juist hij zich heeft bezig gehouden met het ondermijnen van diezelfde rechtsstaat vindt de rechtbank onbegrijpelijk en verbijsterend.’

Drugslab

Van R. is ook veroordeeld voor de aanwezigheid van amfetamine en drugslabmaterialen in zijn huis, schuur en tuinhuis in Den Haag. Hij heeft altijd ontkend dat dit materiaal van hem was. In totaal eiste het Openbaar Ministerie drie jaar celstraf tegen Van R. De rechtbank legt nu twee jaar op.

Van R. werd een jaar geleden geschrapt van het tableau omdat hij betrokken was bij verschillende strafrechtelijke onderzoeken.

No-Surrender advocaat Jan Piet van R. geschorst

De Amsterdamse Raad van Discipline heeft de Haagse Jan Piet van R. per direct geschorst. Afgelopen week werden bij zijn huis een drugslab en 3,4…

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie